Kansen in ruimte en tijd

| Redactie

Kansen in ruimte en tijd. Zo luidt de titel van de oratierede, die morgen wordt uitgesproken door Marie-Colette van Lieshout. Zij is deeltijdhoogleraar Ruimtelijke Stochastiek aan de faculteit EWI.

De vakgroep Stochastische Operations Research, waar Van Lieshout sinds 1 februari 2015 deeltijdhoogleraar is, behoort tot de wereldtop op het gebied van de stochastische besliskunde. Dit vakgebied houdt zich bezig met het optimaliseren van processen waarbij onzekerheid een rol speelt. In haar oratie geeft Van Lieshout het voorbeeld van gaswinning in Groningen. ‘Denk daarbij aan het verband tussen een waargenomen patroon (bevingen) en covariaten (gaswinning), en aan de structuur van het ruimtelijk patroon (naschokken) en patronen in de tijd (zwaardere bevingen)’, legt ze uit.

In de kinderschoenen

‘Een geïntegreerde theorie voor ruimte-tijd puntprocessen staat echter nog in de kinderschoenen’, aldus Van Lieshout in haar intreerede. ‘Vaak wordt de ruimte dan wel de tijd als een markering opgevat. In die gevallen waarin ruimte en tijd wel op gelijke voet staan, zijn de gekozen modellen meestal separabel, dat wil zeggen dat de momentmaten factoriseren in ruimte en tijd. Zulk een aanpak is handig, maar lijkt minder realistisch. Ook predictie, zowel tijdelijk in de zin van het voorspellen van toekomstig gedrag, als ruimtelijk in de zin van het invullen van een onvolledig waargenomen patroon, verdient nadere aandacht en theorievorming.’

Deeltijdhoogleraar

Van Lieshout is deeltijdhoogleraar voor een dag in de week. De overige vier dagen werkt zij bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Amsterdam. Ze studeerde en promoveerde aan de VU. Ook was ze enige jaren onderzoeker aan de University of Warwick. Vanaf 1997 is ze verbonden aan het CWI.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.