Op schoot bij zwarte Sint

| Sieme de Wolf

De Sint was vroeg op vanochtend. Studenten en UT-medewerkers mogen voor cadeau en gedicht bij de goedheiligman op schoot tijdens het Sinterklaasontbijt in het theatercafé in de Vrijhof, georganiseerd door de Student Union.

Met luid gejuich onthaalt het publiek hun Sinterklaas. Zijn pietenploeg, vier man sterk, ondersteunen de bebaarde man in zijn tocht naar de rode bank middenin het café, waar de bruine Sint straks zijn ‘gasten’ ontvangt.

Ongemakkelijke vragen

Wacht even. Bruin? Ja, bruin (geschminkt). Of de Sint nu zelf ook door de schoorsteen gaat of in de zomer wat festivalletjes heeft meegepakt, weet niemand. Sint installeert zich rustig op de bank, kijkt rond en lacht bulderend. Maar eerst mag ‘ongemakkelijke vragen-Piet’ een ongemakkelijke vraag stellen.

‘Werd je vanochtend wakker met een erectie?’, vraagt Piet aan een toeschouwer. Droogjes antwoordt hij: ‘Nee’. Sint breekt de ongemakkelijke stilte en roept de eerste kandidaat bij zich. Opvallende of stoute medewerkers en studenten nestelen zich een voor een bij Sint op de rode mantel, lezen hun gedicht voor en pakken hun cadeautje uit.

Slachtoffers

Martijn van den Belt van de Bedrijvendagen Twente mag als eerste bij de Sint op schoot, hij kreeg een wc-borstel omdat Sinterklaas een indringende geur had waargenomen in de kamers van de bedrijvendagen. Na hem volgt Atilla Kerpisci, hoofd Marketing en communicatie. Hij krijgt een pot gel, om zijn haar mooi glad te houden en Lois Kiekebosch van Integrand krijgt een flesje Smirnoff Ice, die ze volgens de Integrand-traditie meteen achteroverslaat.

Pim Fij, directeur van het facilitair bedrijf wordt vergeleken met ‘die oude tante die je met een zucht accepteert als vriend op Facebook, en die vervolgens alles liket'. De leden van het politiek actieve DAS, leden van de sportkoepel en financieel directeur Joyce Berger ‘de vrouw die zorgt dat de UT niet failliet gaat’ moeten ook bij Sint op het matje komen.

Het grote boek

De Sint vindt het wel welletjes en wandelt na een uur rustig het café uit. Hij heeft weer een heel jaar om de gebeurtenissen op de campus in de gaten te houden en in zijn grote boek op te schrijven, en zal de UT volgend jaar ongetwijfeld opnieuw verblijden met zijne gulle aanwezigheid.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.