'Verlies bachelors moet gecompenseerd'

| Paul de Kuyper

Engelstalige opleidingen, meer werven in Duitsland en nauwer samenwerken met hbo-instellingen. Die maatregelen zet de UT in om het verlies aan bachelorstudenten komende jaren te compenseren.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Dat meldt collegevoorzitter Victor van der Chijs in reactie op de instroomcijfers voor dit collegejaar. De UT trok dit jaar 8 procent minder bachelors dan een jaar eerder. Vooral de gamma-opleidingen raakten veel studenten kwijt.

Zorgelijk is niet het goede woord om die terugloop te typeren, meent Van der Chijs. ‘We hadden het zien aankomen. We hebben ingezet op meer masterstudenten, en daar is de instroom flink gestegen. Wat er is gebeurd, sluit dus aan op onze strategie. Maar we hadden het aantal bachelors natuurlijk liever hoger gezien.’

10.000 studenten

Om de UT-voorzieningen in stand te houden zijn zo’n 10 duizend studenten nodig, zegt de collegevoorzitter. De UT wil meer masters binnenhalen omdat daar het toekomstig onderzoekspotentieel van de UT zit. Daarnaast wil Van der Chijs proberen komende jaren de terugloop in het aantal bachelors te compenseren.

‘Daarom worden psychologie en ook communicatiewetenschap in 2016 al Engelstalig. We willen ook weer een beetje extra werven in Duitsland en we moeten meer samenwerken met hogescholen.’

Doorstroom uit hbo

Die laatste maatregel moet de doorstroom uit het hbo naar de universiteit vergroten. Bovendien moeten studenten die niet genoeg uitdaging vinden in hun hbo-opleiding eerder gewezen worden op universitaire bachelors.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.