Nieuw huisvestingsbeleid voor 'internationals'

| Paul de Kuyper

De UT wil snel maatregelen nemen om het kamertekort voor internationale studenten terug te dringen. Volgende maand besluit het college van bestuur over een nieuw huisvestingsbeleid voor deze doelgroep.

Photo by: Arjan Reef

Het college van bestuur herkent de nood die de Student Union schetst: internationale studenten vinden lastig een kamer op de campus. ‘Met de groeiprognose voor het aantal internationale studenten wordt er inderdaad een kamertekort verwacht’, laat woordvoerder Bertyl Lankhaar namens het college weten.

Het college wil snel maatregelen treffen, maar wat die concreet inhouden houdt Lankhaar nog in het midden. Uitgangspunt in het nieuwe huisvestingsbeleid is in ieder geval dat de zoektocht naar een kamer voor internationale studenten laagdrempeliger moet worden. ‘Nagedacht wordt over maatregelen waardoor het aanbod en de keuzemogelijkheden kunnen worden vergroot.’

Begin dit jaar heeft de UT ook al geprobeerd de woningnood voor internationale studenten te verlichten. Zo is het huurcontract met complex Stadsweide in de binnenstad verlengd en wordt het ITC-hotel ook ingezet voor de huisvesting van buitenlanders die op de campus studeren. Dat blijkt nu echter niet toereikend.

Vervroegd Buddy-systeem

De UT heeft de Student Union gevraagd mee te denken over oplossingen. Een van de ideeën die daaruit is gekomen, is het vervroegd inzetten van het Buddy-systeem. Een internationale student wordt dan al voor zijn komst naar de UT gekoppeld aan een Nederlandse student. Die kan vragen beantwoorden over van alles en nog wat, en ook over huisvesting in Enschede.

De Student Union bevestigt dat ze naar zo’n vervroegd Buddy-systeem streeft, maar op dit moment is het echter organisatorisch nog niet haalbaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.