Geheim wapen Solarteam heet ‘SABINE’

| Paul de Kuyper

Solar Team Twente denkt in de World Solar Challenge een halfuur racetijd te winnen dankzij ‘SABINE’. Dat is een zelfontworpen systeem waardoor minder energie verloren gaat als er schaduw op het zonnepaneel valt.

Een week voorafgaand aan de start van de World Solar Challenge onthulde het Twentse Solarteam zijn geheime wapen ‘SABINE’, een afkorting van Solar Array Balancing Interface Not Expected. Dit systeem zorgt ervoor dat minder energie verloren gaat als er schaduw valt op een deel van de zonnecellen.

De zonnecellen op eerdere Twentse zonnewagens waren ingedeeld in groepen. Wanneer één cel minder energie binnenhaalde, bijvoorbeeld door een kleine schaduw, presteerden de andere cellen in die groep net zo slecht als de minst-presterende. SABINE compenseert dit energieverlies voor zonneauto Red One.

Halfuur winst

‘SABINE zorgt ervoor dat het team 10 tot 20 procent meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen’, aldus ontwerper Elmar Peters van Solar Team Twente. Hij verwacht dat het op de hele race van 3000 kilometer een halfuur winst kan opleveren. Hij denkt dat voor de uitslag veel verschil kan maken, omdat de verschillen tussen de deelnemers klein zullen zijn.

Ook het bedrijfsleven heeft bij het Solarteam belangstelling getoond voor SABINE. Het systeem zou de prestaties van zonnepanelen op daken van huizen kunnen verbeteren.

De World Solar Challenge gaat zondag 18 oktober van start in het Australische Darwin. De finish ligt 3000 kilometer zuidelijker in Adelaide.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.