Stikstof bevroren marshmallows eten

| Rubina Oliana

Studium Generale organiseerde gisteravond in de Vrijhof het college science & cooking als onderdeel van de gezonde week. Professor Michael Brenner van Harvard College verzorgde de 'kookles.'

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Michael Brenner was vanuit Chicago via een live video verbinding aanwezig. Zijn college is onderdeel van het algemene onderwijsprogramma van Harvard. Brenner legt met behulp van voorbeelden de culinaire wereld op basis principes van de scheikunde uit. Studenten op Harvard genieten wekelijks van demonstraties van wereldberoemde chef-koks. Het publiek kon gisteravond meegenieten van demonstraties door de chef- en assistentkok van de Faculty Club.

Scheikunde en koken

‘The discovery of a new dish confers more happiness on humanity than the discovery of a new star'. Met deze quote van Brillat Savarain (een van de meest geciteerde schrijver op culinair gebied, red.) opent Brenner zijn college. ‘We weten meer over de atmosfeer op Venus dan over ons dagelijks koken'. De Havard-professor wil laten zien dat er bij koken veel bijzondere scheikundige processen komen kijken. Enthousiast vertelt hij over vier verschillende principes: 'Packing', 'Phase transitions', 'Elasticity' en 'Diffusion'. De koks van de Faculty Club demonstreren ze alle vier.

Vis en kaviaar

Een gebakken eitje en een rare gebakken biefstuk passeerden de revue. Ook kwam er een vis 'gegaard' in citroenzuur voorbij en 'kaviaar' gemaakt van bietensap. Door stikstof bevroren marshmallows vormden het slot van het college. Wie durfde, mocht een hapje proeven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.