UT en Münster willen meer grenspartners

| Paul de Kuyper

De UT en de universiteit van Münster willen hun partnerschap uitbreiden met Groningen en Oldenburg. Dat zeggen voorzitter Victor van der Chijs en zijn Duitse collega Ursula Nelles in een special over samenwerking tussen Münster en Twente.

Photo by: Rikkert Harink

Van der Chijs en Nelles, rector in Münster, zien graag een uitgebreid grensnetwerk van universiteiten ontstaan. Daarom willen de twee een samenwerkingsverband aangaan met Groningen en Oldenburg. In een later stadium zouden ook Wageningen, Nijmegen, Dortmund, Aken en Maastricht kunnen aansluiten.

Twee bronnen voor financiering

De UT en Münster werken al sinds 1979, onder andere in gezamenlijke onderzoeksprojecten. Dat is niet altijd makkelijk, omdat nationale onderzoeksfinanciers zoals NWO vaak geen potjes hebben voor samenwerkingen over landsgrenzen. ‘Met de ruit Twente-Münster-Oldenburg-Groningen dekken we twee Euregio’s met twee verschillende bronnen voor mogelijke financiering’, aldus Nelles.

Van der Chijs en Nelles zien bovendien kansen de onderlinge samenwerking uit te breiden, bijvoorbeeld voor technische geneeskunde. Van der Chijs: ‘In Münster zit voor ons het dichtstbijzijnde universitaire ziekenhuis, daar doen we nu nog weinig mee.’

Nelles: ‘Ik zeg tegen mijn hoogleraren dat ze meer met Twente moeten doen. Onze universiteiten zijn zeer complementair, met een sterke focus op technologie. Twente biedt wat wij niet hebben en vice versa.

Special Crossing Borders

De twee universiteitsbestuurders ontvouwen hun ideeën in de special Crossing Borders over de samenwerking tussen de beide universiteiten. Dit is een speciale uitgave van UT Nieuws en de redactie van wissen|leben, de universiteitskrant van Münster.

De special – met onder andere verhalen over joint degrees voor studenten, docentenuitwisseling en gezamenlijk onderzoek naar veilige zorg – verschijnt vandaag bij UT Nieuws Magazine.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.