Tetris spelen op de kerkgevel

| Sandra Pool

Aansluitend op het landelijke weekend van de wetenschap organiseert de UT dit jaar voor het eerst een Twentse science night. Op vrijdag 2 oktober staat de Enschedese binnenstad in het teken van licht, het centrale thema van de avond.

De aftrap vindt plaats in het Wilminktheater waar om 16:30 uur de opening van de expositie Twents Design is. Studenten industrieel ontwerpen van de UT en Saxion presenteren hun eindontwerp. Zo is er bijvoorbeeld een houten bureaulampje te zien, dat werkt op zonne-energie en is ontworpen voor kinderen die geen toegang hebben tot elektriciteit.

Smaakbeleving in het donker

Dineren in het donker is mogelijk in restaurant Sam Sam. ‘De smaakbeleving is heel anders als je niet ziet wat je eet’, zegt Jochem Vreeman van de afdeling Marketing & Communicatie en medeorganisator van het evenement. ‘Mirjam Galetzka, werkzaam bij communicatiewetenschap, afdeling Corporate en Marketing Communication, vertelt tijdens het eten over smaakbeleving en wat er in je hersenen gebeurt als je geblinddoekt eet.’

Kunstzinnige beleving licht

De UT zocht voor de wetenschapsavond samenwerking met andere partijen. ‘In Concordia draait een documentaire Hollands Licht, bekroond met een Gouden Kalf. De docu gaat over de kunstzinnige beleving van licht. Dit koppelen we aan de expositie van William Turner in het Rijksmuseum Twente. Conservator Quirine van der Meer Mohr geeft voorafgaand aan de film een lezing over het werk van Turner en duidt ook hier dat licht essentieel is in andere disciplines.’

Tetris op de kerk

De toren van de Grote Kerk wordt voor het evenement omgetoverd tot gameplatform. ‘Je ziet een gamebeelscherm op de kerk geprojecteerd. Passanten spelen games zoals Breakout en Tetris.’ De voorgevel moet tevens de aandacht vestigen op de activiteiten in de kerk. Daar houden vier UT'ers populair-wetenschappelijke presentaties over onderzoek en licht.

Studenten van KIVI organiseren in café Central Park een pubquiz gebaseerd op wetenschap en licht en om middennacht is er een gezamenlijke afsluiting van de avond op de Oude Markt en in de Grote Kerk. ‘Het is de bedoeling dat het evenement groeit. Volgend jaar gaan we ermee verder. We organiseren dan ook weer een open huis op de campus in het kader van het lustrum van de UT’, aldus Vreeman.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.