Bachelorrendement UT fors gestegen

| Maaike Platvoet

De UT ligt op koers met betrekking tot de prestatieafspraken. Dat is de conclusie van het CvB op basis van het voorlopige jaarverslag 2015, waaruit onder andere blijkt dat het bachelorrendement is gestegen van 39% in 2010 naar 60% in 2014.

Het college van bestuur maakt een tussenstand op, omdat de UT begin 2016 aan de minister moet verantwoorden of aan de prestatieafspraken is voldaan. Uit deze tussenstand blijkt dat het bachelorrendement is gestegen van 39% in 2010 tot 60% in 2014.

Daarmee voldoet de UT al aan een van de doelstellingen, omdat in de afspraken staat genoemd dat het college de ambitie heeft dat in 2015 ten minste 60% van de UT-studenten binnen vier jaar het bachelordiploma haalt.

Excellentietrajecten

Verder concludeert het CvB dat de uitval- en switchpercentages van de eerstejaars bachelorstudentenbinnen de nagestreefde bandbreedte blijven van respectievelijk minder dan 25% en minder dan 10%.

De instroom in excellentietrajecten is bovendien sterk toegenomen. Dit geeft een goede indicator voor het behalen van de ambities. In 2014 hebben ongeveer 200 studenten deelgenomen aan deze trajecten. Dit is een verviervoudiging ten opzichte van de nulmeting in 2010’, aldus woordvoerder Bertyl Lankhaar namens het CvB.

Aan de prestatieafspraken is jaarlijks een bedrag van ongeveer 5 miljoen euro gekoppeld. 3,5 Miljoen hiervan is voorwaardelijk. Een onvoldoende op een van deze 3 terreinen betekent een mogelijke korting van 1/3 deel (dus ongeveer 1 miljoen euro per jaar).

De reviewcommissie Hoger Onderwijs adviseert de minister in 2016 in welke mate de UT haar prestatie-ambities heeft gerealiseerd.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.