Patio’s definitief rijksmonument

| Paul de Kuyper

De patiowoningen aan de Matenweg mogen zich definitief rijksmonument noemen. In 2013 werden de appartementen al voorgedragen. Minister Bussemaker heeft die voordracht nu goedgekeurd.

De studentenwoningen rondom 17 patio’s werden in 2013 aangemerkt als wederopbouwmonument. Hiermee kwamen ze op de lijst van Cultureel Erfgoed, tevens een nominatie om de status van rijksmonument te krijgen. Begin juni heeft minister Jet Bussemaker die status definitief toegekend.

Over dak fietsen

De patio-appartementen werden in 1965 gebouwd door architect Herman Petrus Coenraad Haan. Het complex ligt tussen het groen en loopt op twee plaatsen geleidelijk op vanaf de grond. Hierdoor kun je over de daken wandelen en zelfs fietsen.

Haan liet zich inspireren door holwoningen van een Tunesische Berberstam. Vanuit een diepe binnenplaats konden de Afrikaanse bewoners diverse cellen bereiken, zoals slaapvertrekken en keukens. Dit idee zie je terug in het patiocomplex. Vanuit de afgesloten patio’s heb je toegang tot de studentenkamers, woonkamers en keukens.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.