UT-onderzoekster wint prijs voor reuma-onderzoek

| Marly Bergen

Angst, depressieve klachten of het gevoel dat het leven niet zinvol is. Uit een UT-studie blijkt dat een derde van de reumapatiënten niet goed kan leven met de aandoening. UT-onderzoeker Roos Arends ontwikkelde een programma voor patiënten om toch met hun aandoening om te gaan.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

Arends ontving op 10 juni een prijs voor haar onderzoek op het Europese reumacongres EULAR in Rome: de Abstract Award in de categorie Health Professionals in Rheumatology.

Psycho-educatief programma
Arends ontwikkelde het psycho-educatieve programma Doelbewust!, dat bestaat uit oefeningen voor reumapatiënten in de verschillende strategieën. Getrainde reuma verpleegkundigen leiden het programma. Zo leert een doorzetter bijvoorbeeld wanneer het tijd is om op te geven, het doel naar beneden bij te stellen of er een ander doel voor in de plaats te zoeken.

Vier ziekenhuizen

Het programma wordt toegepast bij patiëntengroepen in vier ziekenhuizen, namelijk Medisch Spectrum Twente, Sint Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Patiënten reageren enthousiast op het programma van Arends.

Het onderzoek van Arends valt onder de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.