‘Op wie moeten we nou eigenlijk stemmen?’

| Rense Kuipers

De eerste stelling leek hoe verder in het debat, steeds treffender: ‘Waarom is er niet één studentenpartij?’ UT Nieuws organiseerde vanmiddag in het atrium van de Ravelijn een lijsttrekkersdebat met de studentenpartijen die volgende week meedoen aan de verkiezingen: UReka, de Partij van de UT en De Ambitieuze Student (DAS).

Photo by: Jellien Tigelaar

De lijsttrekkers, Tim Schuitema (UReka), Janique Westerbeek (PvdUT) en Joep Kiewiet (DAS), begonnen eerst met een korte pitch over hun standpunten. Schuitema wil meer verantwoordelijkheid bij studenten leggen, langer behoud van deelresultaten en dat de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft, ondanks de internationalisering.

Korte lijntjes

Westerbeek haakte hierop in en pleit voor meer integratie van cultuur, naast het ‘alleen maar’ Engels praten. Ook de communicatie tussen college van bestuur en studenten moet volgens de PvdUT duidelijker en opener. Daarnaast wil Westerbeek dat activisme beter te combineren is met studie. Kiewiet begon zijn relaas met het benadrukken van het speciale karakter van de UT. Hij wil vooral dat de lijntjes tussen de Uraad en studenten (en vice versa) korter worden.

De lijsttrekkers debatteerden onder andere over het volgen van een buitenlandse stage, het halen van studiepunten voor activisme, de ondeelbaarheid van modules (alle lijsttrekkers: ‘moet flexibeler’), een studentvertegenwoordiger in het CvB en de kwaliteit van onderwijs (Schuitema: ‘Oppassen met vernieuwingen als internationalisering, eerst herstellen van het implementeren van TOM’).

Weinig verschillen

De lijsttrekkers verschilden qua standpunten weinig van mening. De invulling leverde wel discussie op. Bijvoorbeeld over het toekennen van EC’s voor activisme. Zo stelde Kiewiet: ‘De punten moeten passen bij maatschappelijke ontplooiing’, en Schuitema: ‘De punten pas toekennen als deze academisch gewaarborgd zijn’.

Een studentvertegenwoordiger bij het CvB zien de partijen niet zozeer zitten. Schuitema wil geen vertegenwoordiger, maar een bestuurder. Kiewiet wil de studentenpopulatie in het algemeen meer betrekken bij besluitvorming en Westerbeek pleit voor studentvertegenwoordigers bij faculteiten, als een soort tussenlaag, om de kloof met het college van bestuur kleiner te maken. Alle drie staan ze voor transparantie en inspraak, maar willen die op hun eigen manier ingevuld zien.

Wat valt er te kiezen?

‘Maar wat valt er nou te kiezen?’, vroeg iemand uit het publiek aan het einde van het debat. Schuitema erkende dat de partijen qua standpunten niet veel verschillen, omdat ze allen de studenten vertegenwoordigen.

Waarom moeten studenten dan op een bepaalde partij stemmen? Schuitema benadrukte de prestaties in het verleden van UReka (onder andere invoering bestuursminor), Westerbeek hamerde op het vermogen van de PvdUT om kritisch te zijn en de durf om nee te zeggen. Kiewiet bleef erbij dat DAS de lijntjes tussen studenten, de Uraad en het CvB korter kan maken.

Naar welke partij de voorkeur van de UT-gemeenschap uitgaat, weten we op vrijdag 5 juni. Vanaf maandag 1 juni tot vrijdag 5 juni 12.00 uur kun je stemmen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.