Design your future in glazen StudIO

| Robbin-Jan Haar

Dit jaar organiseert S.G. Daedalus, studievereniging voor industrieel ontwerpen, voor de vijfde keer het brainstormevenement ‘De Glazen StudIO’. Het hersenkrakende evenement vindt op 30 en 31 mei plaats in de Enschedese binnenstad en heeft als doel het oplossen van uitvoerbare cases voor de gemeente Enschede en het Kennispark Twente.

‘De Glazen StudIO is een tweedaags brainstormevenement waarbij teams van zes tot acht personen in korte tijd een case uitwerken tot een presenteerbaar concept’, vertelt Rick Uilkema (21), voorzitter van de organiserende commissie. De IO-studenten werken in een winkelpand aan de Korte Hengelosestraat aan de cases, waar toeschouwers naar binnen kunnen lopen om ook actief deel te nemen aan het oplossen van de cases.

‘We willen graag transparant zijn. Iedereen kan zien wat er gebeurt en daar zijn eigen input aan leveren’, voegt Thomas van Tilburg (19), commissaris externe betrekkingen, toe.

Thema en cases

Deze editie staat helemaal in het teken van Twente. ‘Eigenlijk is het thema een beetje vanzelf gekomen toen bleek dat we alleen maar opdrachtgevers uit de regio hebben’, vertelt Van Tilburg. Daedalus heeft namelijk van de gemeente Enschede een case gekregen die het probleem van zwerfafval moet voorkomen, met name rond de fastfoodketens.

De case van het Kennispark gaat over het creëren van een betere innovatiepad tussen de UT en Kennispark. ‘Wij hebben elk jaar een slogan’, vertelt Uilkema. ‘Dit jaar Designing Your Future. De cases worden uiteindelijk ook daadwerkelijk uitgevoerd door de opdrachtgevers.’

Deelnemers en inschrijving

‘Het zijn vooral masterstudenten IO die de teams vullen’, vertelt Van Tilburg, ‘maar omdat het evenement transparant is, kan iedereen deelnemen door gewoon binnen te wandelen’. Voorbijgangers worden in de gelegenheid gebracht om bijvoorbeeld via tekentablets input te leveren om zo aan de buitenwereld te laten zien welke middelen IO’ers gebruiken voor hun oplossingen. ‘Mensen denken soms dat IO’ers alleen maar meubilair ontwerpen of bij een designbureautje werken’, vertelt Van Tilburg, ‘maar een IO’er is echt een allrounder.’

De Glazen StudIO vindt plaats in het weekend van 30 en 31 mei aan de Korte Hengelosestraat 8. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website en facebookpagina van het evenement.

Foto: archief