'Man, wat zal ik balen als we verliezen'

| Maaike Platvoet

Je ziet de passanten op de Oude Markt in Enschede kijken én denken: wat is dit in hemelsnaam? Honderden jonge studenten. In joggingspak of hardloopbroek. Uitgeput, maar opgewekt. En allemaal hebben ze honger en dorst. Welkom bij de 43e Batavierenrace.

Keihard knalt de muziek uit de boxen op de markt, als de eerste lopers finishen. Onder luid gejuich van het publiek worden ze onthaald. Winkelende mensen, met tasjes van de H&M, klappen spontaan mee. De sfeer is goed op de Markt. Dan is er toch even lichte paniek. Een student valt neer zodra hij de finishpoortjes is gepasseerd en krijgt een epileptische aanval. Binnen luttele minuten arriveert een ambulance om de jongen mee te nemen.

Oververmoeid

De muziek schalt opnieuw uit de speakers. Sommige lopers zijn duidelijk oververmoeid als ze finishen. Maar knappen met een flesje water en rust ook weer snel op. Anderen zijn zo fit als een hoentje. Vooral diegene die in een universiteitsteam lopen zijn goed getraind. Zoals Krijn Schagen, van het universiteitsteam Amsterdam. Hij is opgetogen, want Amsterdam doet het keigoed. Al concludeert hij wel dat ze nu 2,5 minuut achter het universiteitsteam van Nijmegen staan. ‘Dit is mijn zesde Batavierenrace’, vertelt Krijn. ‘Eén keer eerder werden wij tweede. Ik hoop zo dat we die beker nog eens mogen vasthouden.’ Maar hij weet, 2,5 minuut inhalen is fors. ‘En Nijmegen heeft ijzersterke slotlopers. Man, wat zal ik balen als we net verliezen. Hopelijk zal het niet om secondes gaan.’

Nationaliteiten

Niet ver van het fanatieke universiteitsteam Amsterdam staat een heel ander team de tussenstand te bekijken. Het zijn de ITC-runners, die voor het goede doel lopen. Voor hen geen prestige-gedoe, maar wel het streven on zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds. ‘Ik ben een beetje het gevoel van tijd kwijt’ vertelt een van de ITC-lopers lachend. ‘Mijn lunch voelde als ontbijt, dat idee.’ De ITC-runners hebben een ploeg van 31 lopers, die 23 verschillende nationaliteiten hebben. Voor bijna allemaal is het de eerste keer Batavierenrace. Ze genieten, dat staat vast. ‘Onze slotloper gaat straks verkleed als panda over de finish’, verklappen ze alvast. Maar het mooiste is dat dat er al bijna 1000 euro is binnengehaald voor het Wereld Natuur Fonds.

Ook dat is de Bata. Op naar de Sintelbaan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.