Nieuwe 'high tech human touch'-minoren

| Rubina Oliana

Een compleet vernieuwd pakket van minoren doet dit jaar zijn intrede op de Universiteit Twente. Daaronder vallen ook de zogeheten 'high tech human touch'-minoren. Ramses Wessel, decaan Onderwijsvernieuwingen, over de gedachte achter de nieuwe minoren.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

'Het is de wens van de UT dat studenten een minor in het buitenland doen. De studenten die daar niet aan toe komen, krijgen een nieuw aanbod van minoren voorgeschoteld. Naast de nieuwe verdiepende minoren binnen de eigen studie en ‘aanschuifminoren’ bij andere studies, vallen vooral de negen 'high tech human touch'-minoren op. Deze staan geheel in lijn met filosofie van de UT.

Ramses Wessel licht toe : 'De gedachte erachter is dat iedere student verbreding nodig heeft. Dat betekent dat studenten van technische opleidingen kennis moeten hebben van de maatschappelijke context en studenten van gamma-opleidingen kennis moeten hebben van technologische ontwikkelingen. Deze focus op een brede oriëntatie is een traditie binnen de UT, en op deze manier proberen wij de traditie voort te zetten.’

In de HTHT-minoren wordt een brede oriëntatie gestimuleerd door maatschappelijke thema’s te belichten met studenten van verschillende achtergronden.

T-shaped professional

De behoefte aan verbreding komt voort uit het idee van de zogenaamde T-shaped professional: iemand met diepgaande expertise, maar ook een brede contextuele kennis.

Wessel vertelt: 'De snelheid waarmee de wereld aan het veranderen is, zorgt ervoor dat studenten aan het studeren zijn voor banen en vraagstukken die er nu nog niet zijn. Ook komt het steeds vaker voor dat er met multidisciplinaire teams gewerkt wordt. Het is belangrijk dat studenten worden voorbereid op de arbeidsmarkt door in een brede context te kunnen denken, en dat ze goed kunnen samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden.’

Ook internationalisering is een factor geweest in de ontwikkeling van de HTHT-minoren. Alle HTHT-minoren zijn in het Engels.

Modules

Wessel: 'Dit jaar worden minoren, geheel volgens TOM, aangeboden in de vorm van modules van 15 studiepunten EC. Er is ook de mogelijkheid om een onderwerp te kiezen dat bestaat uit een set van twee aansluitende modules. Hiermee krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in een onderwerp. Zoals met alle TOM-modules draaien de minoren rondom een bepaald thema en is projectwerk een vast onderdeel. Er zal ook vaak gewerkt worden in het nieuwe designlab.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.