A4'tje vliegt ruim 22 meter tijdens 'qualiflyer'

| Robbin-Jan Haar

Ruim 22 meter gooide de winnaar donderdagmiddag tijdens de qualiflyer van Red Bull Paper Wings: een internationale wedstrijd papieren vliegtuigjes gooien. Een respectabele afstand; de meeste studenten hadden moeite tien meter te overbruggen met hun vliegtuig van één A4’tje.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘Wat is dit frustrerend’, zei Bernd Rutgers, student industrieel ontwerpen. ‘Ik hoopte met een rustige worp verder te komen, maar rond de tien meter raakte mijn vliegtuigje het plafond al.’

In de Horstkantine was de concurrentie tussen studenten duidelijk voelbaar; waar je ook keek, iedereen was druk aan het vouwen. Niet voor niets, want studenten konden zich kwalificeren voor de landelijke finale van het kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien, op 19 april in Amsterdam.

Amilcar van Mulier, marketeer bij Red Bull, vond de Twentse studenten erg enthousiast. ‘In Delft was iedereen heel gefocust op de winst, hier is alles vooral iets gezelliger.’

Enthousiasme op een dienblad

Studenten konden meedoen in drie categorieën: langste vliegtijd, langste afstand en ‘creatiefste vlucht’. Vooral in de laatste categorie kwamen er bizarre constructies aan bod, waaronder een vliegtuig van karton, dienbladen en vooral heel veel ducttape.

‘Als deze dienbladen jou een ontbijt zouden komen brengen, heb je gegarandeerd een vliegende start van de dag’, zegt Alex Reus (industrieel ontwerpen). Solar Team Twente fungeerde vandaag als jury, en gaf de creatie van Alex een topscore van 28 punten.

Magische 20-meter grens

Het blijkt voor de meeste studenten nog een hele opgave om verder dan tien meter te gooien. Slechts een handjevol studenten komt verder dan de magische 20-meter grens. ‘Ik verwacht vandaag nog wel een aantal toppers, want volgens mij moeten ze hier op de UT wel weten wat aerodynamica is’, aldus Van Mulier.

De toppers kwamen inderdaad later op de middag. Zo gooide Matthijs Velsink vandaag het verst: 22,5 meter. Overigens nog ver verwijderd van het wereldrecord van 63,19 meter. De langste vluchttijd werd gewonnen door Tushar Sakpal met 3,25 seconden en het vliegende dienblad van Alex was het creatiefst met 28 punten.

Per categorie gaat de top drie naar Amsterdam voor de landelijke finale om het op te nemen tegen de andere studentensteden. De drie winnaars van deze wedstrijd zullen het in mei opnemen tegen winnaars uit andere landen tijdens het wereldkampioenschap in Salzburg.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.