Met één A4’tje naar Salzburg

| Robbin-Jan Haar

De papieren vliegtuigjes vliegen je donderdag 26 maart om de oren in de Horst. In de kantine vindt de vierde editie plaats van Red Bull Paper Wings: een internationale wedstrijd vliegtuigjes gooien.

Aan het jaarlijks terugkerende evenement doen dit jaar studenten mee uit maar liefst 57 landen. Allemaal doen ze een gooi naar de prijzen met slechts één A4’tje. Naast Twente vinden er deze maand ook kwalificatierondes plaats in Delft, Rotterdam en Groningen.

De nationale finale vindt op 19 april plaats in Amsterdam. Drie Nederlanders mogen in mei naar het wereldkampioenschap in Salzburg.

Afstand, tijd en acrobatiek

Deelnemende studenten kunnen kiezen uit drie disciplines: de langste afstand, de langste zweeftijd en de mooiste vlucht, ook wel ‘aerobatics’ genoemd. Op dit moment staat het wereldrecord voor de langste afstand op 63.19 meter, het wereldrecord voor langste zweeftijd op 27,6 seconden.

De nationale records staan een stuk lager. Op dit moment is het landelijke record in de kwalificaties van dit jaar een zweeftijd van 9,13 seconden. De langst gevlogen afstand is 26.00 meter.

Paper Aircraft Association

Red Bull houdt zich aan de regels van de Paper Aircraft Association (PAA). Deze stelt bijvoorbeeld vast dat wedstrijden slechts indoor gehouden mogen worden en dat vliegtuigjes geen plakband, nietjes of andere ‘prestatiebevorderende middelen’ mogen bevatten. Tijdens de finale is de redactie van het Guinness Book of Records aanwezig om alles te monitoren.

Horstkantine

De kwalificaties vinden volgende week donderdag 26 maart plaats in de Horstkantine tussen 12:00 en 16:00 uur. Aanmelden (inchecken) kan hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.