Ademloos luisterend publiek op Stukafest

| Redactie

In totaal traden gisteren 23 artiesten op tijdens het studentenkamerfestival Stukafest. Voor de drie kamerrondes vormden 18 studentenhuizen in het Enschedese centrum letterlijk en figuurlijk het toneel voor uiteenlopende optredens.

Photo by: Arjan Reef

Armand

In de volle, maar toch erg gezellige kamer van huize Probitas trad de protestzanger Armand op. Zijn bloemenkleding en felgekleurde rode haar hinten op de onderwerpen en sfeer van de avond: Armand is overduidelijk een hippie. Terwijl het publiek vol spanning zat te wachten, stemde hij nog even rustig zijn gitaar en nam nog een slok koffie. Voordat hij echt ging spelen, werd nog even de gedraaide shag aangestoken en een trekje genomen met de uitspraak: ‘No blow, no show.’ De gebruikelijke thema’s als seks en drugs kwamen veelvuldig terug. Naast de gitaar begeleidde hij zijn nummers met een mondharmonica. Hij wist het publiek goed te vermaken door sterke verhalen te vertellen met hier en daar een gewaagde opmerking als: ‘ADHD betekent Aan De Hard Drugs’. Zijn gevatte liederen en uitspraken gebruikte hij om de samenleving in een ander daglicht te stellen dan het bestaande beeld. Armand had veel interactie met het publiek. Zo liet hij zijn eigen drugsgerelateerde alfabet horen aan de hand van letters die de aanwezigen noemden. De B is van blow, de P van paranoia, maar ‘de vetste is de R, de R is namelijk van roken, iets wat ik graag doe.’

Ronald Giphart

Er waren al diverse gesprekken begonnen voordat Ronald Giphart, zelf erg betrokken bij deze gesprekken, begon met zijn verhaal. De woonkamer van huize HOT was ingericht in een kring waarin de bezoekers in gezellige huiskamersfeer luisterden naar de voorlezende schrijver. Helaas mocht de aanwezige kaars vanwege de brandveiligheid niet aangestoken worden. Giphart las voor uit zijn nieuwe boek ‘Harem’. Met zijn optreden wil hij zijn lezers stil laten staan bij het verschil tussen de beeldcultuur van ‘nu’ ten opzichte van de schrijfcultuur van ‘vroeger’. 'Bij kijken wordt een beeld aangereikt, bij lezen maak je het beeld zelf'. Vol passie las de schrijver een passage voor uit zijn boek, waar hij zo nu en dan een opmerking bij plaatste. De zaal zat ademloos te luisteren naar zijn vertellen en lachte af en toe om een grappig citaat. Er kwam een divers gesprek op gang: de schoonheid van het lezen en het schrijven van boeken werd aangehaald. Giphart bepleitte het lezen: 'uit onderzoek is gebleken dat mensen die per dag een uur lezen meer empathie kunnen tonen en slimmer zijn'. Over de sleutel tot goed schrijven zei hij: ‘Doorbreek hedendaagse patronen en zet de wereld op zijn kop. Ook een tip: zet het belangrijkste woord achterin de zin. Schrijf dat maar op!’ Door het bezoeken van deze ronde kan literatuur onder de aanwezigen alleen maar in waarde zijn gestegen.

Yorick Zwart & Friends

Het stand-up trio wist met drie korte optredens het publiek, op sta- en zitplaatsen variërend van stoel tot de bar, continu te vermaken. Cortijn Tonkes, Maarten van den Berg en Jasper van der Veen wisselden ingestudeerde grappen af met improvisatie. Yorick Zwart zelf was uitgevallen wegens ziekte. Een terugkerend element in studentenhuis Yupjum was de zelfspot van de cabaretiers. Tonkes: 'Eigenlijk kan ik helemaal niks. Ik liep stage in het ziekenhuis, maar zo'n witte jas is verwarrend. Als je bijna dood gaat, ben ik de laatste die je nodig hebt'. Maar ook de uiteraard aanwezige seksgerelateerde grappen deden het goed. Van der Veen: 'Weet je met welk speelgoed ik het moest leren? Nee, niet met Dokter Bibber, maar met barbies. Daardoor dacht ik dat ongesteld zijn hetzelfde betekende als slecht afgestelde scharnieren', aldus van der Veen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.