Ambitieus of sociale zelfmoord?

| Mart Rozema

In een uitverkocht Amphitheater was gisteravond een gevarieerd programma van Studium Generale over het veelbesproken Mars One project van UT-alumnus Bas Lansdorp.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Astronauten

Het idee: in 2025 gaan vier mensen naar Mars, en komen niet meer terug. Wetenschapsjournalist Govert Schilling vindt het project erg interessant, maar noemde talloze argumenten waarom hij gelooft dat het niet zal slagen. 'Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van vloeibaar water, de extreme temperaturen en een ijle dampkring.'

'Ook is er nog geen goede oplossing om de astronauten te beschermen tegen kosmische straling. We zijn weliswaar naar de maan geweest, maar dat is niet vergelijkbaar. Daarbij speelde kosmische straling niet zo'n rol, en kwamen de astronauten weer terug. Een permanente kolonie bouwen op Mars en er eten verbouwen, zoals het project wil, is ongelooflijk moeilijk'. Schilling verwacht wel dat er ooit mensen naar Mars gaan, maar niet dat hij het nog mee zal maken.

Sociale zelfmoord

Maar dat er genoeg mensen in het project geloven bleek uit het feit dat 200.000 mensen zich hebben aangemeld voor een selectieronde, waarvan na een voorselectie en een medische keuring nog 660 kandidaten overbleven. Eén van hen is Wim Dijkshoorn, die kort geleden te horen kreeg dat hij niet bij de laatste 100 zat. Hij besprak het project vanuit een antropologisch perspectief.

'Je moet geen mensen meenemen die een te grote interesse hebben in het project. Als mensen dat te interessant vinden zal daar alle aandacht heen gaan, en zullen ze minder met elkaar praten over bijvoorbeeld het leven. Toen het schip van ontdekkingsreiziger Shackleton vastvroor en de bemanning moest overwinteren, was het dankzij het team dat ze het hebben overleefd. Daar zaten allerlei mensen in, ook muzikanten en artiesten. Je hebt namelijk mensen met een brede interesse nodig'.

Maar Dijkshoorn noemde het project ook 'sociale zelfmoord', omdat je vanwege de vertraging van minimaal 7 minuten nooit rechtstreeks contact kunt hebben met de aarde.

Samenwerking

Na de pauze besprak Victor van de Chijs kort de samenwerking tussen de UT en het Mars One project, en het mogelijke vestigen van het project op de campus. 'Het belangrijkste is niet zozeer om het project te realiseren - hoewel het natuurlijk wel leuk zou zijn - maar om de UT in de volle breedte in te zetten.’

Ten slotte werd het project van ATLAS University College toegelicht dat geheel in het teken stond van het Mars One. Coӧrdinator Gijs van Bilsen: 'Het afgelopen jaar keken studenten vanuit verschillende richtingen naar het project. Centraal stond daarbij het verplaatsen in karakters en theatrale simulatie. Hoe zou mijn karakter reageren?' Het resultaat was gevarieerd: van een fictief blog tot een klein toneelstuk, waarbij rollenspellen werden gebruikt als simulatie van een probleem.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.