Allard Mosk benoemd tot fellow van OSA

| Rense Kuipers

Hoogleraar Allard Mosk is benoemd tot fellow van The Optical Society (OSA), de grootste wereldwijde organisatie van optici en optische wetenschappers. De OSA erkent Mosk voor het ontwikkelen van nieuwe methoden voor het focusseren en afbeelden met licht in sterk verstrooiende materialen, zoals verf en biologische weefsels.

‘Een heel grote eer’, zegt Mosk, onderzoeker bij de vakgroep Complex Photonic Systems (COPS) in het instituut MESA+, over zijn benoeming. ‘Ik vind het geweldig dat ik benoemd ben.’ Mosk is dit jaar de enige Nederlander die tot fellow benoemd is door The Optical Society, waarbij maximaal tien procent van de leden zich fellow mag noemen.

‘OSA-fellows adviseren de organisatie over verschillende belangrijke onderwerpen’, vertelt Mosk. ‘Ook binnen het vakgebied heeft de mening van een fellow meer gewicht. Het is immers een onderscheiding door je vakgenoten.’ De OSA heeft als doel om kennis op het gebied van optica en fotonica te genereren, toe te passen en te archiveren. In 2012 werd collega Willem Vos al benoemd tot fellow van The Optical Society.

Wereldwijd zijn er uit het onderzoek van Mosk naar het focusseren van licht in verstrooiende materialen al twintig onderzoeksgroepen ontstaan, weet Mosk te melden. Hij ziet de benoeming tot fellow als een mooie opsteker, maar het zal hem niet direct helpen bij onderzoek. Er is geen geldbedrag aan verbonden, maar door de benoeming kan de OSA wel zijn reiskosten vergoeden als Mosk in ontwikkelingslanden gaat spreken, bijvoorbeeld tijdens conferenties. Dat is voor Mosk eventueel een optie op de lange termijn, maar nu nog niet aan de orde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.