'Homo erectus langer in West-Turkije dan gedacht'

| Paul de Kuyper

Tijdens een onderzoek in Turkije waar ook de faculteit ITC bij is betrokken, hebben wetenschappers een werktuig uit de steentijd gevonden dat 1,17 tot 1,24 miljoen jaar oud is. De vondst bewijst volgens ITC-decaan Tom Veldkamp dat de homo erectus veel langer in West-Turkije leeft dan eerder kon worden aangetoond.

De wetenschappers publiceerden de vondst van een stenen werktuig in tijdschrift Quaternary Science Review. Ze ontdekten het voorwerp in een bedding van de Gediz-rivier (zie foto) tijdens een project om oude rivierlopen te reconstrueren.

Bij dit onderzoek is Tom Veldkamp, decaan van de faculteit ITC betrokken. ‘Het was heel bijzonder om dit gereedschap te vinden in een verlaten rivierbedding’, zegt hij. ‘Het gaat om een door mensachtigen gemaakt stenen werktuig. Dit is het oudste, goed gedateerde menselijke artefact dat tot nu toe is gevonden in Turkije.’

Lavastromen

Volgens Veldkamp kon aan de hand van lavastromen die de rivier hebben afgedamd nauwkeurig worden vastgesteld dat het werktuig tussen de 1,17 en 1,24 miljoen jaar oud moet zijn. ‘Deze dateringen vormen voor het eerst onomstotelijk bewijs dat er al veel eerder mensen in West-Turkije woonden dan tot nu toe kon worden aangetoond’, aldus de ITC-onderzoeker.

‘We kunnen hiermee de verspreiding van onze voorouders en de oorsprong van de eerste Europeanen beter begrijpen’, zegt Veldkamp. ‘Het is waarschijnlijk dat het Anatolisch schiereiland de doorgang was die onze voorouders van Azië naar Europa heeft geleid. De vindplaats van het werktuig ligt minder dan 200 km van de Bosporus, waarlangs de mens waarschijnlijk naar het Europees vasteland is overgestoken.’

Het onderzoeksteam dat het werktuig vond staat onder leiding van de universiteit van Newcastle. Ook wetenschappers uit Wageningen, Utrecht, Amsterdam (VU), het Verenigd Koninkrijk en Turkije werken aan het project.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.