Descartes-Huygensprijs voor Willem Vos

| Sandra Pool

Willem Vos, hoogleraar complex photonic systems bij Mesa+, ontvangt op 26 januari de Descartes-Huygensprijs in Amsterdam. Hij is deskundige op het gebied van nanofotonica, de interactie tussen nanomaterialen en licht.

Met zijn team toonde hij voor het eerst aan dat lichtemissie geheel kan worden verboden met een fotonische bandkloof. Zijn onderzoeksgroep is er ook in geslaagd om door ondoorzichtige schermen microscopische objecten te zien.

Hij ontvangt de prijs voor zijn onderzoek en bijdrage aan de Descrates-Huygensprijs voor Willem Vos voor zijn Frans-Nederlandse samenwerking. Vos zet in op een samenwerkingsverband tussen het Institute of Nanosciences and Cryogenics in Grenoble en de UT. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk. Hij wil dan onderzoeken hoe de kwantum interactie tussen lichtdeeltjes en materie ultrasnel kan worden beheerst. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor toepassingen in de optica en de kwantum informatieverwerking.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit. Naast Vos valt dit jaar ook de Franse natuurkundige Ludwik Leibler in de prijzen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.