Aan hun ambitie ligt het niet

| Maaike Platvoet

Negen van de tien vrouwelijke hoogleraren vindt dat mannen voorrang krijgen in de klim naar de wetenschappelijke top. Dat is een van de conclusies uit een enquête die UT Nieuws, onafhankelijk nieuwsmedium van de Universiteit Twente, in samenwerking met Newcom Research & Consultancy hield. Er deden 1115 vrouwelijke wetenschappers mee.

De enquête levert interessante inzichten op. Een ding is zeker: aan de ambitie van vrouwelijke wetenschappers ligt het niet. Wanneer vrouwen gevraagd wordt of zij een carrière in de wetenschappelijk top ambiëren geeft gemiddeld 86% aan dit zeker te doen.

Struikelblok

Al enige tijd studeren meer vrouwen dan mannen af aan de Nederlandse universiteiten, maar de wetenschappelijk top wordt gedomineerd door mannen. Hoe komt dat? Meer dan een kwart van alle vrouwen ervaart veel barrières bij de klim naar de wetenschappelijke top. Netwerken blijkt een struikelblok. Met de stelling ‘de bestaande netwerken zorgen ervoor dat mannen voorrang krijgen in de wetenschappelijke top’, is 87% van de vrouwelijke hoogleraren het eens.

Special

Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke ( o.a. bekend van haar columns in De Volkskrant en UT Nieuws) en de redactie van UT Nieuws spraken verschillende deskundigen uit het veld en interviewden vrouwelijke en mannelijke wetenschappers over hun carrière. Die verhalen zijn samengevat in een special over vrouwen in de wetenschap, die vanaf vandaag verkrijgbaar is in verschillende gebouwen op de campus. De digitale versie kun je hier lezen.

De volledige enquête is in te zien op: http://www.newcom.nl/utnieuws/Vrouwen-in-de-top.pdf

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.