Leenstelsel-demonstratie leeft niet onder UT-studenten

| Paul de Kuyper

Studentenbonden hopen op een vol Malieveld als ze op vrijdag 14 november protesteren tegen de invoering van het leenstelsel. Onder UT-studenten leeft de demonstratie echter nauwelijks.

‘Er wordt wel over gesproken onder onze leden, maar ik heb niet het idee dat studenten naar Den Haag gaan’, zegt Kevin Overmars uit het bestuur van Isaac Newton (werktuigbouwkunde).

De reacties van andere studieverenigingen zijn vergelijkbaar. De demonstratie tegen het leenstelsel over tien dagen leeft ‘compleet niet’, aldus Simon Huijink van Daedalus (industrieel ontwerpen). Bij het bestuur van ConcepT was de Malieveld-betoging zelfs niet eens bekend.

Bij Dimensie (psychologie en onderwijskunde) hoort Mennart Huizinga er weinig over van de leden. ‘We hebben met het bestuur besloten niets met de demonstratie te doen, omdat het leenstelsel binnen de vereniging niet echt leeft. Hoe dat komt weet ik niet. Normaal zijn onze leden wel begaan met dit soort onderwerpen.’

Student Union jaagt niet aan

Vanuit de UT wordt niets centraal georganiseerd. De Student Union – drie jaar geleden nog actief aanjager van de vorige grote studentendemonstratie op het Malieveld (tegen de langstudeerboete) – legt de bal bij de verenigingen. ‘Vanmiddag sturen we een nieuwsbrief naar alle besturen met informatie over de demonstratie. We laten aan hen de keus of ze er iets mee doen’, zegt SU-voorzitter Jerom van Geffen.

Van Geffen heeft het gevoel dat de discussie rond het leenstelsel in Enschede ‘aanzienlijk minder leeft’ dan in andere steden. Volgens de Union-voorzitter heeft studentenbond LSVb hetzelfde idee bij Delft en Eindhoven. Van Geffen: ‘Een van de consequenties van het leenstelsel is dat je nog beter moet nadenken over je studiekeuze. Bijvoorbeeld: kan ik makkelijk een baan vinden? Wat dat betreft zit je met een technische studie nu goed. Misschien dat de discussie hier daardoor minder leeft.’

‘Niet alle studenten zijn tegen’

Ook de grootste studentenpartij op de campus, UReka, neemt geen initiatief om Enschedese studenten naar het Malieveld te krijgen. ‘We houden ons graag bezig met wat op de universiteit speelt. Voor landelijke ontwikkelingen heb je bonden als ISO en LSVb’, aldus fractievoorzitter Luuk Geurts, die net als Van Geffen het idee heeft dat het leenstelsel in Enschede geen hot topic is.

Bovendien is het moeilijk partij te kiezen, vindt Geurts. ‘Lang niet alle studenten zijn tegen het leenstelsel.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.