Op naar het Malieveld

| Redactie

Student Union en College van Bestuur doen er alles aan vrijdag 21 januari zo veel mogelijk studenten op het Malieveld te krijgen om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Student Union en College van Bestuur doen er alles aan vrijdag 21 januari zo veel mogelijk studenten op het Malieveld te krijgen om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Studenten met een week-OV verzamelen zich op de dag van de demonstratie om 9.00 uur op het station en reizen met de trein naar Den Haag. Voor degenen met een weekend-OV, die dan nog niet gratis mogen reizen, zet Student Union bussen in. Volgens Kenniscrisis-coördinator en Union-bestuurder Suzanne van Haagen zijn dat er minimaal vier en meer als dat nodig blijkt. Aanmelden voor busvervoer kan door uiterlijk maandag 17 januari te mailen naar twente@kenniscrisis.nl.

De protestdag valt voor sommige studenten ongelukkig omdat het de eerste vrijdag is van de tentamenperiode. Tentamens laten vervallen mag niet volgens de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Rector Ed Brinksma komt studenten tegemoet door een extra herkansingsmogelijkheid toe te staan, mits ze zich al hadden ingeschreven voor de tentamens van 21 januari.

Brinksma heeft UT-hoogleraren opgeroepen eveneens te protesteren in Den Haag tijdens een actie van de VSNU, de vereniging van Nederlandse universiteiten. De bussen voor hoogleraren vertrekken vanaf de campus. Een cortège van hoogleraren van alle universiteiten trekt door Den Haag en zal worden toegesproken door oud-minister Cees Veerman die de commissie voorzat die in april 2010 advies uitbracht over de toekomst van het hoger onderwijs.

Studenten en universiteiten keren zich gezamenlijk tegen wat Kenniscrisis.nl is gaan noemen de ‘Halbe-heffing’, de miljoenen bezuinigingen op hoger onderwijs die onder andere bestaan uit de langstudeerboete en kortingen op onderzoeksgeld. Suzanne van Haagen: ‘De UT staat een bezuiniging van vijftien miljoen euro te wachten. Zes miljoen komt als boete voor langstudeerders, acht miljoen wordt gekort op onderzoeksgelden. Dit resulteert in een verlies van banen en een korting op studentenvoorzieningen.’

Het CvB zegde de organisatie van de studentendemonstratie vorige week een bijdrage van 3.000 euro toe. De hoogte van dit symbolische bedrag is gelijk aan de boete voor student en universiteit in de langstudeerdersregeling. Ook de andere universiteiten sponsoren de actievoerders. Het geld is bedoeld voor de ordedienst van 400 vrijwilligers die de demonstratie in goede banen moet leiden. Er zijn portofoons, hesjes en schoonmaakspullen nodig.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.