'Het is echt een topprestatie van haar'

| Sandra Pool

Het is altijd bijzonder, zegt Jorien Terlouw van het ITC-alumnibureau over de benoeming van UT-alumnus Siti Nurbaya Bakar tot minister van milieu en bosbeheer in Indonesië. ‘En dat geldt al helemaal voor een vrouw in dit land. Het is echt een topprestatie van haar. Met deze hoge functie is ze een rolmodel voor veel vrouwen in haar land en in omringende landen.

Photo by: Eigen foto

De onlangs beëdigde president van Indonesië, Joko Widodo, benoemde afgelopen zondag UT-alumnus Siti Nurbaya Bakar tot minister. Zij behaalde in 1988 haar masterdiploma aan de faculteit Geo-Information Science and Earth Observation (ITC). Ze was Secretaris Generaal op het Ministry of Home Affairs in Indonesië en daarna Secretaris Generaal van het General House of Regional Representatives.

Benoeming

‘Meestal ligt zo’n benoeming in het verlengde van voorgaande posities’, zegt Terlouw. ‘Maar het is een lange weg . Vaak beginnen onze alumni onderaan de ladder. Na een opleiding bij het ITC komen ze steeds een treetje hoger. Ze moeten telkens hun credits halen, zeker als vrouw, en dat heeft tijd nodig.’

Ministeriële post

Siti Nurbaya Bakar is niet de enige alumnus van de UT op een vooraanstaande positie. Zeven anderen wisten het eveneens tot een ministeriële of politieke post te schoppen. Laurent Sedogo is sinds 2004 minister van landbouw, water en visserij in Burkina Faso. Wilbur Ottichilo is sinds 2008 parlementslid in Kenia. Parida Kuneepong is adviseur van het ministerie van landbouw in Thailand. Babu Ram Acharya is in Nepal secretaris van de minister president en raad van ministers en James Mulunghushi is permanentesecretaris van het ministerie van financiën en nationale planning in Zambia.

Thiva Supajanya was voormalig senaatslid in Thailand en Liu Yanhua was van 2001 tot 2009 vice-minister van het ministerie van wetenschap en technologie in China.

Bezoek

UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs legt deze week samen met onder andere Tom Veldkamp, decaan van ITC, een aantal bezoeken af aan Indonesische partners van de UT. Duurzame energie is een belangrijk onderwerp tijdens deze reis.