Simon Stevin Leerling-prijs voor Kristian Göeken

| Paul de Kuyper

Biomedisch technoloog Kristian Göeken kreeg donderdag op het jaarcongres van technologiestichting STW de Simon Stevin Leerling-prijs. Deze titel gaat jaarlijks naar een talentvolle promovendus.

Göeken, die promoveert in de vakgroep Nanobiophysics van hoogleraar Vinod Subramaniam, verdient de prijs voor zijn onderzoek naar tuberculosebacteriën. Hij werkt aan een draagbaar apparaat om tuberculose vast te stellen. Nanodeeltjes in het apparaat veranderen van kleur zodra ze reageren met genetisch materiaal van tbc-bacteriën.

De Simon Stevin Leerlingprijs bestaat uit een cheque van 1000 euro. Het is een publieksprijs. Tijdens het STW-congres beoordeelde de zaal posters en presentaties van de genomineerden.

De tweede plaats was eveneens voor een UT'er: technisch geneeskundige Joost Pouw uit de MIRA-vakgroep Neuroimaging.

Meester-prijs voor Bram Nauta

Hoogleraar chiptechnologie nam donderdag de Simon Stevin Meester-prijs in ontvangst, de hoogste onderscheiding voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Aan de prijs hangt een geldbedrag van vijf ton. In juli werd al aangekondigd dat UT-hoogleraar Nauta de Meester-prijs zou krijgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.