Ploumen: 'Bij ITC gebeurt het'

| Paul de Kuyper

'Bij ITC gebeurt het, jullie zijn naar de juiste plaats gekomen.' Met die woorden verwelkomde Lilianne Ploumen woensdagmiddag 142 nieuwe studenten uit 32 verschillende landen. De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opende in de Grote Kerk in Enschede het academisch jaar van de faculteit ITC.

Photo by: Arjan Reef

Ploumen complimenteerde de nieuwe masterstudenten met hun keuze voor ITC. Volgens de minister heeft ITC de wereld veranderd met belangrijk onderzoek op het gebied van onder andere het klimaat, duurzame energie en watermanagement.

Kritische succesfactoren

In haar lezing wees Ploumen op het belang van een zorgvuldige registratie van landbezit en -gebruik. Volgens de minister is in Nederland 99 procent van al het grondbezit in kaart gebracht. 'Een wereldrecord', zei ze. 'Maar in veel landen is minder dan 30 procent van het land geregistreerd.

Ploumen noemde landbeheer en landverdeling 'kritische succesfactoren voor economische groei, voedselzekerheid en natuurbescherming'. Ze prees ITC voor het onderzoek naar land administration. 'Dankzij technieken met helikopters, satellieten en mobiele telefoons kunnen we tegenwoordig sneller, goedkoper en effectiever landgebruik in kaart brengen. Allemaal dankzij slimme oplossingen van ITC.'

ITC Research Award

Voor Ploumens speech reikte ITC-decaan Tom Veldkamp de ITC Research award uit aan Vincend Odongo. Deze prijs gaat jaarlijks naar de beste wetenschappelijke publicatie van een ITC-promovendus.

Jane Bemigisha uit Oeganda mocht tijdens de academische plechtigheid de jaarlijkse Schermerhorn-lezing uitspreken. Zij vertelde over haar ervaringen met het opzetten van een eigen onderneming in de geo-informatiewetenschappen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.