Hongaarse eurocommissaris voor Onderwijs

De Hongaar Tibor Navracsics wordt de nieuwe eurocommissaris voor Onderwijs. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor de populaire Erasmusbeurzen.

Photo by: Flickr.com | Chris Goldberg

Voorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde zijn nieuwe Europese Commissie waarin Navracsics de komende vijf jaar de portefeuille ‘onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap’ krijgt. Hij volgt de Cypriotische Androulla Vassiliou op. Zij bekleedde sinds 2009 de portefeuille ‘onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugd’.

Europese studentenorganisaties waren vorige week nog woedend over een uitgelekt voorstel waarin het thema onderwijs bij geen enkele commissaris was ondergebracht. Het leek er op dat Navracsics de douane-unie onder zijn hoede zou krijgen. Europese studentenorganisaties waren outraged dat er maar één eurocommissaris in de verte iets met onderwijs te maken zou hebben: de Belgische Marianne Thyssen. Zij wordt verantwoordelijk voor ‘werkgelegenheid, sociale zaken, vaardigheden en arbeidsmobiliteit’.

De Portugees Carlos Moedas heeft van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de portefeuille ‘onderzoek, wetenschap en innovatie’ gekregen. Hieronder valt onder meer de European research council (ERC). Veel Nederlandse wetenschappers kunnen dankzij ERC-beurzen hun onderzoek betalen. In het uitgelekte voorstel stond onder Moedas’ naam nog de portefeuille ‘werkgelegenheid en sociale zaken’.

Nederland vaardigt Frans Timmermans af, de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt de rechterhand van Juncker en onder meer verantwoordelijk voor Europese regelgeving en mensenrechten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.