'Diarree wordt jullie grootste probleem'

| Mart Rozema

Als voorbereiding op de studiereis van studievereniging Paradoks (technische geneeskunde en biomedische technologie) naar India, vertelde Jelle Brandt Corstius gisteren bij Studium Generale over zijn ervaringen met dit bijzondere land.

Nog vier dagen, dan vertrekken dertig studenten technische geneeskunde en biomedische technologie naar India om het medisch toerisme te onderzoeken. Jelle Brandt Corstius, onder andere bekend als voormalig presentator van het televisieprogramma Zomergasten en diverse series over India en Rusland, bereidde de studenten voor.

Brandt Corstius stond uitgebreid stil bij het groeiend aantal draagmoeders als verregaande vorm van ‘outsourcing’. Zij brengen voor een – voor Indiase begrippen – groot bedrag kinderen ter wereld voor vrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Dat is tenminste de officiële lezing: in praktijk hebben ze er vaak geen zin in.

Kastenstelsel

Andere onderwerpen die hij behandelde waren armoede, vrouwenrechten en het kastenstelsel. Vooral het laatste grijpt hem, ondanks zijn nuchtere instelling, duidelijk aan. ‘Ondanks dat het kastenstelsel officieel is afgeschaft door Ghandi is de invloed ervan enorm. Word je bijvoorbeeld geboren als verzamelaar van uitwerpselen, dan weet je dat je dat je hele leven zult blijven doen. Het gaat verder dan discriminatie, want dan weet je tenminste nog dat je evenveel waard bent. Bij het kastenstelsel vinden mensen vanaf de geboorte al van zichzelf dat ze minder waard zijn. Ik kwam een kind tegen dat door zijn ouders ‘afval’ is genoemd’.

Angelina Jolie

Maar zoals we Brandt Corstius kennen toonde hij een groot relativerend vermogen met veel humoristische anekdotes. Bijvoorbeeld over de gebrekkige journalistiek in India. ‘Ik reisde met een koppel mee dat, zo vertelden ze, voorlichting gaf over vrouwenrechten. We werden geïnterviewd door een verslaggever. Uiteindelijk stonden we op de voorpagina van een regionale krant: er zou een Hollywood-gezelschap met onder andere Angelina Jolie onderweg zijn.’

Ook liet hij met een enige zelfspot een filmpje zien waarin hij samen met een bodybuilder poseert, om het vooroordeel van de magere Indiër weg te nemen. Mooie kanten van het land benoemde hij ook, zoals de prachtige kleuren.

‘Special water’

Ten slotte gaf hij de studenten nog een aantal tips mee. ‘Het cultuurverschil tussen steden en dorpen is enorm. Grote steden, waar jullie voornamelijk verblijven, zijn niet zo traditioneel als de binnenlanden waar je bijvoorbeeld als vrouw geen korte mouwen moet dragen.’

‘Ik denk dat diarree jullie grootste probleem wordt’, waarschuwde hij. En ook niet onbelangrijk: ‘Op heel veel plekken is geen alcohol te krijgen. Als je het wilt, moet je vragen naar ‘special water’. Dit kun je het beste al bij het ontbijt vragen, dan sturen ze iemand met een brommer de stad in.’