Eerste Horizon 2020-subsidie binnen

| Paul de Kuyper

Meer dan honderd subsidieaanvragen deed de UT al binnen Horizon 2020, het dit jaar gestarte onderzoeksprogramma van de Europese Commissie. Deze week werd de eerste subsidie binnengesleept en binnenkort volgen er meer, verwacht Rolf Vermeij van het EU-office.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

MESA+-onderzoeker Pascal Jonkheijm ontvangt een zogenaamde ERC Proof of Concept, een subsidie om fundamenteel onderzoek een stap verder te brengen richting (markt)toepassing. De subsidie van 150.000 euro is het eerste geld dat de UT binnenhengelt uit Horizon 2020.

Het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie werd in januari geopend en loopt tot 2020. In de pot zit 80 miljard euro.

‘Grote klap na zomervakantie’

Tot nu toe dienden UT-wetenschappers gezamenlijk 110 aanvragen in, laat Rolf Vermeij van het EU-office van de UT weten. Dat is veel. Voor het vorige Europese wetenschapsprogramma KP7, dat van 2007 tot 2013 liep, schreven UT’ers per jaar 80 tot 140 subsidievoorstellen. Dat bracht in totaal meer dan 150 miljoen euro aan projectgeld op.

Vijf aanvragen voor Horizon 2020 zijn inmiddels afgekeurd. Vermeij verwacht ‘een grote klap na de zomervakantie’. Dan wordt bekend hoeveel van de ruim honderd aanvragers net als Jonkheijm een Europese subsidie tegemoet mogen zien.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.