Europa trekt 25 miljoen euro uit voor Oekraïense wetenschappers

| HOP, Josefine van Enk

Oekraïense vluchteling-wetenschappers kunnen hun onderzoek in Europese buurlanden voortzetten. De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro voor hen uitgetrokken in het onderzoeksprogramma Horizon Europe.

Dat heeft de Commissie gisteren bekendgemaakt. De 25 miljoen euro valt onder een innovatieprogramma dat toch al zo’n acht miljard euro per jaar kost en bovendien voor de komende twee jaar 562 miljoen euro erbij krijgt.

‘Het is van groot belang om vluchtelingen te helpen, en in dit geval onderzoekers’, zegt vicepresident Margrethe Vestager. ‘Met dit nieuwe programma krijgen ze de mogelijkheid om hun onderzoek voort te zetten, zodat de wetenschap het van de oorlog zal winnen.’

Opbouwen

Met de subsidie kunnen de onderzoekers doorgaan met hun werk bij academische, maar ook bij niet-academische organisaties in Europese landen of landen die geassocieerd zijn met het Horizon Europe programma. De bedoeling is dat ze, zodra dat mogelijk is, de onderzoeks- en innovatiecapaciteit van Oekraïne weer kunnen opbouwen.

Rechtspersonen in Rusland, Belarus of in bezette delen van Oekraïne kunnen nadrukkelijk geen aanspraak maken op het budget van Horizon Europe, uitzonderingen daargelaten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.