Ruim vijf miljoen voor Mesa+

| Sandra Pool

NanolabNL, een nationaal samenwerkingsverband op het gebied van nanotechnologie, ontving gisteren 17 miljoen euro uit de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten van de NWO. Ongeveer een derde van het bedrag gaat naar faciliteiten en onderzoek in Twente.

NanolabNL is een samenwerking tussen Enschede en drie andere locaties, te weten Delft, Eindhoven en Groningen. De UT is lead partner. Miriam Luizink is voorzitter.

QuEEn

NanolabNL zet het geld in voor het maken van nieuwe materialen, sensoren en devices met unieke nanostructuren. Dit gebeurt onder de noemer QuEEn, een investeringsprogramma op het gebied van quantum electrical engineering. Onderzoekers werken aan het ontdekken van nieuwe materialen en materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen. Met innovatieve fabricagetechnieken maakt NanolabNL complexe sensoren en detectoren die minieme krachten meten dankzij hun ongekende gevoeligheid.

‘Ik laat het Nanolab in elk geval op een goede manier achter’, zegt Miriam Luizink, die gisteren vertrok als technisch-commercieel directeur van Mesa+ en als directeur strategisch business development aan de slag gaat.

BioNanoLab

Een vergelijkbaar project haalde NanoLabNL vijf jaar geleden binnen. Mesa+ kreeg toen zes miljoen voor het opzetten van het nieuwe laboratorium BioNanoLab in de Zuidhorst.

Lees meer over het NanoLab op de UT in de special van UT Nieuws die donderdag, morgen, uitkomt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.