UT scoort gemiddeld op duurzaamheid

| Redactie , HOP

De Wageningen Universiteit is volgens Morgen, de landelijke studentenorganisatie voor duurzaamheid, de meest duurzame universiteit van Nederland. De universiteit ontving de zogeheten 'SustainaBul'. De UT werd achtste van de universiteiten, twaalfde van alle onderwijsinstellingen.

Photo by: DuurzameStudent.nl

Wageningen won de competitie vorig jaar ook al. Ook de Radboud Universiteit Nijmegen en TU Eindhoven staan in de top, met twee hogescholen, die alle goud kregen. Vooral de Hanzehogeschool Groningen valt op: die is van de negende naar de derde plaats gestegen. 'Daaraan zie je hoe hard het kan gaan als je welwillend bent en er de schouders onder zet', zegt Kaja Sariwating van Morgen.

De studenten vroegen de onderwijsinstellingen bijvoorbeeld of ze duurzaamheid een plek in hun curriculum hebben gegeven. Ook hoe ze omgaan met catering (snoep in de kantine of niet, duurzame koffie of niet?) weegt mee. 'Vaak wordt die catering ingekocht', weet Sariwating. 'Dan kun je natuurlijk eisen stellen, zoals Wageningen doet.'

De onderwijsinstellingen konden niet zomaar ja of nee antwoorden, maar moesten ook met bewijsstukken komen. Bij sommige vragen viel dat wel mee. Kunnen alle studenten minors of cursussen volgen die op duurzaamheid zijn gericht? Bij andere vragen is het bewijs iets lastiger te leveren. Bijvoorbeeld: hoeveel lectoren of hoogleraren richten zich op duurzaamheid? De onderwijsinstellingen moesten functieprofielen en het aantal fte’s meesturen.

Zo waren er nog veel meer vragen. Of de onderwijsinstelling het drinken van kraanwater aanmoedigt, in plaats van water uit weggooiflesjes. Hoe het zit met afvalscheiding. Of de onderwijsinstellingen de CO2-uitstoot van hun reizende medewerkers probeert te verminderen.

Ranglijst van duurzame instellingen in hoger onderwijs

1 Wageningen University Goud
2 Hogeschool Utrecht Goud
3 Hanzehogeschool Groningen Goud
4 Radboud Universiteit Nijmegen Goud
4 Technische Universiteit Eindhoven Goud
6 Universiteit Maastricht Zilver
7 Hogeschool Leiden Zilver
8 Rijksuniversiteit Groningen Zilver
9 Universiteit Utrecht Zilver
10 Hogeschool van Amsterdam Zilver
11 Erasmus Universiteit Rotterdam Brons
12 Universiteit Twente Brons
13 Technische Universiteit Delft Brons
14 HAS Hogeschool Brons
15 Universiteit van Amsterdam Brons
16-22 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
16-22 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
16-22 Avans Hogeschool
16-22 Vrije Universiteit Amsterdam
16-22 Universiteit van Tilburg
16-22 NHL Hogeschool
16-22 Christelijke Hogeschool Windesheim