UT-studenten maken afvalplan voor Vlieland

| Paul de Kuyper

Vlieland kan z’n afvalstroom met 20 procent per jaar terugdringen door bijvoorbeeld lokaal te gaan composteren en een gemeentelijke moestuin te beginnen. Dat adviseren UT-studenten van de master environmental and energy management aan het eiland.

Omdat Vlieland nauwelijks afval scheidt, het niet lokaal verwerkt en bovendien groenafval niet op gemeentelijk niveau composteert, moet alle vuilnis worden verscheept naar het vasteland. ‘Dat is erg duur’, vertelt UT-student Miquel Urrea. Samen met negen andere studenten presenteerde hij donderdagmiddag een mogelijk oplossing aan het eilandbestuur.

De studenten stellen voor een bewustzijnscampagne te starten onder de bevolking en op scholen. Ook moet het eiland volgens hen beginnen met afvalscheiding en kunnen ze op het eiland een kleine composteerinstallatie neerzetten.

‘Daarnaast stellen we voor dat de eilanders hun eigen tomaten en dergelijke gaan verbouwen in een moestuin’, zegt Urrea. Ook wil hij horeca stimuleren duurzamer voedsel in te slaan en eventuele overschotten tijdig te ruilen met de bevolking. ‘Bewoners kunnen in ruil daarvoor bijvoorbeeld een paar uur in de gemeentelijke groentetuin werken.’

‘Ik verwacht dat we de afvalstroom van Vlieland in het eerste jaar met 20 procent kunnen terugdringen. De bewustzijnscampagne en voorzieningen voor afvalscheiding zijn snel te realiseren’, aldus Urrea. ‘Laten we ernaar streven tot 2020 elk jaar 20 procent minder afval te produceren op het eiland.’

De UT-studenten voerden hun onderzoek ‘Innovation for Wasteless Consumption’ uit in opdracht van Lab Vlieland, een duurzaamheidsinitiatief op het Waddeneiland.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.