‘Kies de vorm die bij je past’

| Sandra Pool

Een speciale website over slimmer werken moet de behoefte op dit gebied binnen de UT in kaart brengen. De site is sinds vandaag in de lucht. De inventarisatie dient als eerste inspiratie voor het expertiseteam om te werken aan optimale ondersteuning bij de vorm die medewerker kiezen.

Binnen de concerndirectie HR startte in 2011een pilot slimmer werken. Kenmerken zijn flexibele werkplekken en Microsoft Lync, een nieuw communicatievorm, die plaats onafhankelijk werken nog beter faciliteert.

Nieuwe stap

Volgens Corné Knots, beleidsadviseur milieu, energie en duurzaamheid bij HR en tevens projectcoördinator van het expertiseteam, is het tijd voor een nieuwe stap. ‘De UT is volop in beweging. Zeker nu het onderwijs ook verandert.Er is meer digitalisering, er is een nieuw onderwijsmodel. Dat vraagt om een andere huisvesting en andere faciliteiten. De vraag naar projectruimten en flexibele ondersteuning neemt toe. Maar wat doet het met de medewerkers? Wat doen die veranderingen met de mens zelf? Waar is behoefte aan? Wij als expertiseteam hebben ervaring op het gebied van slimmer (samen)werken of het nieuwe werken, zoals het ook wel heet. Middels het platform bundelen we kennis en ervaringen en peilen we de behoeften.'

Vorm

Een website moet duidelijkheid brengen. ‘De UT-gemeenschap moet bovendien weten dat wij er zijn, een expertiseteam dat makkelijk benaderbaar is voor vragen en suggesties.’ Zelf verstaat Knots onder het slimme werken dat iedere medewerker de vorm van werken zoekt die het beste bij hem of haar past om het gewenste resultaat van het werk te bereiken. Die keuze heb je als individu op de UT, mits je leidinggevende hierin meegaat. Ter vergelijking: als je iets bakt, dan behoeft een taart ook een andere vorm dan een cake. Zo zie ik het ook bij medewerkers. Wij vragen ons af of zij vinden dat ze optimale ondersteuning krijgen bij de vorm die ze kiezen.’

Plaats onafhankelijk

Volgens Knots is de plaats- en tijdgebondenheid steeds meer aan het verschuiven. ‘Het is onze verwachting dat plaats, tijd en aanwezigheid steeds meer ondergeschikt worden aan de te leveren output. Hoe spelen we daarop in als je kijkt naar ICT, samenwerkingsmogelijkheden en andere faciliteiten, bijvoorbeeld het aanbod van cursussen op dit gebied?

Team

De groep deskundigen bestaat naast Corné Knots uit Martin Bosker (ICT), Karen Frowijn (vastgoed & huisvesting), Wietske Katier (HR). Voor ideeën, suggesties of vragen kun je hier terecht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.