Kiezen voor universiteit in plaats van opleiding

| Johannes de Vries

Geen ‘student psychologie’ of ‘student technische natuurkunde’ meer, maar gewoon ‘student Universiteit Twente’. Als het aan Leon Abelmann ligt, begin je straks niet meer aan een opleiding, maar aan een universiteit, waar je zelf je modules kiest. Die keuzevrijheid bepleit hij vanmiddag in zijn oratie.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘A bit more incomplete,’ vindt Abelmann, ‘is goed voor studenten. Ze kiezen in de bachelor zelf een set modules die hun opleiding vormt. TOM biedt daarvoor kansen en die moeten we aangrijpen.’ Als Abelmann zelf opleidingsdirecteur was geworden (waar even sprake van is geweest) had hij dit idee zelf opgepakt, zegt hij. De prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT biedt opleidingen al op die manier aan, net als university college’s in Amsterdam en Utrecht.

‘Bits’

Met ‘a bit more’ geeft Abelmann een knipoog naar zijn vakgebied. Tijdens zijn oratie gaat hij in op het onderzoek dat hij doet naar driedimensionaal opslaan van data. ‘Bits kunnen we eigenlijk niet meer kleiner maken, is het idee. We moeten daarom wat anders gaan doen. Niet meer tweedimensionaal opslaan, zoals op cd’s en chips, maar meer in de vorm van suikerklontjes. Gelukkig hebben we nog even, maar in de komende dertig jaar moeten we wel een geheugenkristal kunnen bouwen.’

Levende microrobots

Een ander deel van het onderzoek van Abelmann richt zich op microrobots om het menselijk lichaam in te sturen. Daarvoor wil Abelmann ‘magnetische bacteriën’ gebruiken. Die bacteriën laten hun koers bepalen door een magnetisch veld. ‘Zo’n bacterie zweeft zelf vooruit. Als we die in een lichaam plaatsen en vervolgens kunnen besturen met een magnetisch veld, kunnen we die, bijvoorbeeld voorzien van een medicijn, heel gericht het lichaam insturen. Daar kunnen we de bacterie doden, zodat het medicijn actief wordt.’

Het klinkt simpel, maar heeft volgens Abelmann zeker nog twintig jaar nodig voor het zover is. ‘Dit onderzoek is nog maar één à twee jaar oud’.

Abelmann houdt zijn inaugurele rede om 16:00 uur in de Waaier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.