Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail

De Rijksuniversiteit Groningen wil de e-mail van alle wetenschappers en studenten bij Gmail onderbrengen. Onderzoekers zetten de hakken in het zand: ze vrezen dat het Amerikaanse bedrijf gevoelige informatie in handen krijgt.

De Groningse universiteit wil tonnen besparen door alle e-mail over te zetten, schrijft de Volkskrant vanochtend. Maar vier onderzoeksgroepen van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen eisen een alternatief. Ze zijn bang dat patenteerbaar onderzoek uitlekt, maar hebben ook meer algemene privacy bezwaren. Google analyseert op grote schaal mailgegevens om aan adverteerders te verkopen. Bovendien kan de Amerikaanse overheid bekijken wat er op de servers wordt bewaard.

Medewerkers die echt niet willen overstappen konden bezwaar aantekenen, schrijft de digitale Universiteitskrant van de RUG. Als ze ‘gegronde bezwaren’ hebben, mogen ze nog een jaar gebruik maken van de huidige servers. Ondertussen wordt er naar een alternatief gezocht.

UT: alleen studenten over op Google

De RUG is niet de enige onderwijsinstelling die voor Google kiest. Volgens de Volkskrant loopt de studentenmail bij elf hogescholen en universiteiten al via Gmail.

De UT zette de studentenmail een jaar geleden over naar Google Apps. Informatiemanager Jan Evers gaf toen al aan dat medewerkersaccounts onderbrengen bij Google lastig is in verband met privacy.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.