'Nachtbussen voor een aantrekkelijker Enschede'

| Mart Rozema

Hoe krijgen we Enschede als studentenstad op de kaart? Die vraag stond donderdagmiddag centraal in het Student Union Forum in de Pakkerij. Twee van de aangedragen ideeën: nachtbussen inzetten en goedkope kaartjes voor cultuurvoorstellingen.

Photo by: Jellien Tigelaar

Aan de discussiemiddag in de kroeg van studentenvereniging AEGEE deden naast verschillende belangenorganisaties van studenten ook een aantal vertegenwoordigers van de gemeente mee.

Het forum werd afgetrapt door Ton van Snellenberg, programmamanager cultuur, evenementen en citymarketing van de gemeente Enschede en tevens oud-student en -medewerker van de UT. Nog voor hij was begonnen stapte hij van het podium af, omdat ‘de gemeente niet meer boven de maatschappij mag staan, maar het steeds meer andersom verlangd wordt’.

Nachtbussen

Vier thema’s kwamen aan bod: studentenvoorzieningen, de campus versus de stad, integratie en imago. De opkomst viel met een kleine dertig man een beetje tegen, maar de discussie was levendig.

Met name wanneer het uitgaansleven aan bod kwam ging het over en weer. Dat Enschede geen studentenstad is als Groningen of Utrecht, daar was men het over eens, maar over hoe dit op te lossen liepen de menigen uiteen. ‘Er zijn gewoon te veel paupers in Enschede’, werd er geroepen, maar volgens een andere deelnemer had je die net zo goed in andere steden.

Er werden verschillende oplossingen aangedragen, bijvoorbeeld voor de aantrekkelijkheid van Enschede als uitgaansstad. Er zouden opnieuw nachtelijke busverbindingen moeten komen, kroegen zouden langer open moeten blijven en het bouwen van meer studentenkroegen zou gestimuleerd moeten worden.

Om studenten cultureel gezien meer bij de stad te betrekken kwam het voorstel studenten lastminute-toegangskaarten aan te bieden die anders onverkocht blijven.

Huisvesting

Ook de huisvesting van studenten kwam aan de orde, waarbij het vooral ging over regulatie door de gemeente door middel van bestemmingsplannen en omzettingsvergunningen. De aanwezigen deelden de mening dat studenten uitstekend in het centrum passen. De binnenstad is een ideale plek voor een student, en bovendien, wie wil er anders boven een kroeg wonen?

Het forum vond plaats in de kroeg van studentenvereniging AEGEE in de pakkerij. ‘Geen toeval’, aldus Student Union-bestuurslid Sietske van der Leest. De Union organiseert de debatten op echte studentenlocaties. ‘Eerdere edities vonden bijvoorbeeld plaats op het watersportcomplex van Euros en bij de banen van tennisvereniging Ludica.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.