TBK-studenten naar Europese 'casestudy-finale'

| Paul de Kuyper

Vier studenten technische bedrijfskunde maken kans op de titel ‘IEM Students of the Year’. Ze wonnen afgelopen week in Porto hun halve finale van het Tournament In Management and Engineering Skills (TIMES). Begin april staan ze in de finale in Trondheim tegenover zeven andere teams.

TIMES is een grote casestudy-competitie georganiseerd door de Europese studieverenigingen van technische bedrijfskunde (TBK, in het Engels ‘IEM’). Aan de wedstrijd doen meer dan 250 teams mee uit heel Europa.

Elke studievereniging voor technische bedrijfskunde kan een voorronde organiseren, vertelt TBK-student Wim Jansen. Zijn team won de voorronde in Enschede en mocht het afgelopen week in een halve finale in Porto opnemen tegen TBK-studenten uit acht andere Europese universiteitssteden.

Waterbedrijf en betaalde online content

In die halve finale moest het Twents viertal twee cases oplossen. Wim: ‘De eerste case ging over een lokaal waterbedrijf in Quebec dat de inkomsten zag teruglopen. Wij hebben geadviseerd om de activiteiten uit te breiden in Noord-Amerika, dicht bij de gebieden waar het al actief is.’

‘De tweede case ging over een internetbedrijf dat de hoge bezoekersaantallen niet kon omzetten in hoge inkomsten. Onze oplossing was om bezoekers heel kleine bedragen te laten betalen voor content, bijvoorbeeld 5 à 10 cent voor een nieuwsartikel. Met miljarden bezoekers krijg je toch veel geld binnen.’

Bij het oplossen van de cases mochten Wim en zijn teamgenoten enkel gebruik maken van een bord met stiften, pen en papier en een rekenmachine. ‘Telefoons moesten worden ingeleverd. We konden dus geen dingen opzoeken.’

Finale in Trondheim

Ook in zeven andere universiteitssteden vonden halve finales plaats van de competitie. Alle acht winnaars van die halve finales nemen het van 6 tot 11 april tegen elkaar op in het Noorse Trondheim. Daar moeten de teams drie cases oplossen. Het winnende team mag zich ‘IEM Students of the Year’ noemen.


Op de foto staat het winnende UT-team met twee dames van de organisatie uit Porto. Van links naar rechts: Jasper Janssen, Wim Jansen, Jan Willem Visser en Hardwin Spenkelink.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.