Beurs voor MESA+-onderzoeker Van der Wiel

| HOP, Petra Vissers

Wilfred van der Wiel, onderzoeker bij MESA+, heeft een ERC Proof of Concept gekregen. Deze beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers die al Europese subsidie ontvangen en die ideeën hebben voor nieuwe commerciële of maatschappelijke toepassingen.

Van der Wiel krijgt de beurs voor zijn onderzoek naar 'giant organic magnetoresistance biosensing'. Zijn beurs kan bijvoorbeeld worden ingezet om patenten aan te vragen of om een bedrijf op te zetten.

Van der Wiel is niet de enige die deze beurs krijgt. In tegendeel, opnieuw slepen juist Nederlandse onderzoekers opvallend veel Europees onderzoeksgeld in de wacht. Maar liefst vijf wetenschappers krijgen een beurs om het fundamentele onderzoek dat ze doen om te zetten in praktische toepassingen.

Daarmee heeft Nederland vandaag meer van deze beurzen binnengehaald dan enig ander land: vijf van de 34. Duitsland en Groot-Brittannië volgen met vier beurzen. In september werd het eerste deel van de beurzen toegekend, toen scoorde Nederland met zes van de 33 beurzen ook al het best.

De competitie is flink: in totaal dienden 293 wetenschappers een voorstel in, meer dan twee keer zoveel als in 2012.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.