De gedragswetenschapper als ingenieur

| Sandra Pool

De psychologiestudenten Anneloes Post, Ruben Joosse en Ilona Hein zijn genomineerd voor de Hugo Münsterberg Award die vanmiddag in het Amphitheater wordt uitgereikt. Voorafgaand is er een Studium Generale met Tjeerd Plomp, wiskundige, emeritus hoogleraar Onderwijskunde en een van de oprichters van de opleiding Toegepaste Onderwijskunde. Centraal staat het ontwerponderzoek: de gedragswetenschapper die als ingenieur te werk gaat.

De Hugo Münsterberg Award is in het leven geroepen door emeritus hoogleraar toegepaste psychologie Jules Pieters. De onderscheiding is bedoeld voor de beste Masterscriptie en bedoeld om het ontwerpgerichte onderzoek van de gedragswetenschappelijke ontwerpbenadering te bevorderen.

Psycholoog Hugo Münsterberg (1863-1916) was een groot voorstander van het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Hij introduceerde de forensische psychologie door zijn vak op het recht toe te passen. Maar daar bleef het niet bij. Met psychologische tests zorgde hij ervoor dat binnen het bedrijfsleven de juiste man op de juiste plek kwam. De lezing van Tjeerd Plomp sluit hierop aan en gaat over het toepassen van kennis in de praktijk en ontwerponderzoek.

De drie UT-studenten geven kort een toelichting op hun werk waarna een jury, bestaande uit Irene Visscher-Voerman, programma directeur vernieuwing bacheloronderwijs en hoofd Onderwijskundige Dienst, Ellen van den Berg, lector Rich media & Teacher learning aan Saxion en Marleen Groenier, docent en onderzoeker bij Technische Geneeskunde, de winnaar bekend maakt.

Aan de award is een geldprijs verbonden van 750 euro. De stichting DoCenter waarvan Pieters voorzitter is, financiert de prijs voor een periode van vijf jaar.

Studium Generale en aansluitend de uitreiking van de award is vanmiddag van 15.30 – 17.00 uur in het Amphitheater van de Vrijhof.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.