Nederland succesvol met Europese beurzen

Opnieuw boekt Nederland succes bij de Europese onderzoeksraad ERC. Vandaag maakt de raad bekend dat 29 van de 312 Europese consolidator grants naar Nederland gaan. Dat is meer dan negen procent. In november meldden we al dat drie UT-wetenschappers deze onderzoekssubsidie uit Brussel hebben gekregen.

Photo by: Arjan Reef

Met een succes van ruim 9 procent komt Nederland op de vierde plaats achter drie grote landen: het Verenigd Koninkrijk (62 beurzen), Duitsland (43) en Frankrijk (42). De beurzen zijn bedoeld voor ervaren wetenschappers en bedragen gemiddeld 1,84 miljoen euro. De wetenschappers kunnen daarmee hun onderzoeksgroep versterken.

Van deze 29 ‘Nederlandse’ onderzoeksbeurzen zijn er zeven voor buitenlanders die hier onderzoek doen en 22 voor Nederlandse wetenschappers. Vijf Nederlanders gaan met hun onderzoeksbeurs in het buitenland aan de slag.

Duitsers en Italianen zijn erg succesvol bij het aanvragen, met respectievelijk 48 en 46 grants. Vooral Italianen besteden dat geld opvallend vaak in het buitenland. Maar liefst 26 van hen werken aan een universiteit buiten Italië.

Er is veel belangstelling voor de onderzoeksbeurzen. In totaal waren er 3.673 aanvragen, waarvan slechts 8,5 procent beloond werd: dat is één op de twaalf.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.