Nieuwe verdeling arbeidsvoorwaardengelden UT

| Johannes de Vries

Het CvB en OPUT hebben - hoewel er meer financiële ruimte was - toch op een aantal posten van de arbeidsvoorwaardengelden bezuinigd. Medewerkers moeten daardoor voortaan betalen voor het volgen van sportcursussen.

Photo by: Arjan Reef

Hoewel de begroting van de arbeidsvoorwaardengelden voor 2014 iets groter is dan het jaar ervoor, hebben het OPUT (overleg personeel UT) en het CvB toch op een aantal posten bezuinigd. Volgens Rob Klapwijk, voorzitter van OPUT, kon dat ook. Medewerkers zullen de bezuinigingen bijvoorbeeld merken bij het volgen van sportcursussen.

De post campuskaart & bedrijfssport is in de nieuwe begroting teruggebracht van €199.000 naar €142.000. Volgens het college van bestuur zijn de kosten voor het sportaanbod de laatste jaren dusdanig gestegen, dat ze een onevenredig groot deel van de arbeidsvoorwaardengeld uitmaakt. Daarom zullen personeelsleden voortaan een bijdrage van naar verwachting €40 per cursus moeten betalen als ze mee willen doen aan bijvoorbeeld pilates of body pump, die nu nog als kosteloos inloopuur worden aangeboden. De meest gebruikte sportfaciliteiten blijven voor medewerkers wel gratis.

Volgens OPUT-voorzitter Klapwijk was er genoeg ruimte om de hoogte van een aantal posten terug te brengen. ‘We hebben de laatste jaren nogal ruime middelen gehad. Veel geld stroomde daardoor terug naar de reserve. We hebben de zaken die voor UT-personeel belangrijk zijn kunnen behouden. De gratis stoelmassage is daarvan een goed voorbeeld. Daaraan is echt behoefte onder medewerkers. Die hebben we dan ook behouden.’

Logische bezuinigingen

Bezuinigingen op veel posten zijn vooral ‘logisch’. Doordat er onder andere het afgelopen jaar sommige personeelsleden met vervroegd pensioen zijn gegaan, er een aantal senioren is overleden en er simpelweg minder mensen zijn ingestroomd voor seniorenregelingen, valt deze post nu lager uit. Ook loopt in november de aanstelling van een vluchteling-wetenschapper op de UT af, waardoor er minder geld wordt besteed aan de Scholars at Risk-stichting.

Andere bezuinigingen bevestigen het verhaal van Klapwijk dat er veel ruimte was in de arbeidsvoorwaardengelden. Er is bijvoorbeeld zo weinig beroep gedaan op het sociaal plan Route 14+ (die na een reorganisatie in het leven is geroepen), dat deze post met meer dan de helft gekort kan worden.

Extra secundaire arbeidsvoorwaarden

Met de arbeidsvoorwaardengelden regelt de UT secundaire arbeidsvoorwaarden die niet zijn vastgelegd, in maar wel gedeeltelijk voortvloeien uit de cao (ook wel tertiaire arbeidsvoorwaarden genoemd). Het gaat daarbij onder meer om scholing, seniorenregelingen en gezondheidsvoorzieningen voor het personeel. De hoogte van het bedrag dat aan deze arbeidsvoorwaarden besteed wordt, staat van tevoren vast. Maar wat er mee betaald wordt, wordt in overleg tussen het CvB en het OPUT bepaald. Wat uit de arbeidsvoorwaardengelden kan worden betaald, hoeft dan niet meer op een andere manier door de UT te worden opgebracht.

Daarom wordt met ingang van 2014 onder andere ook de compensatie voor universiteitsraadsleden uit de arbeidsvoorwaardengelden betaald.

De eerder voorgestelde posten voor compensatie ouderschapsverlof en zorgverlof/mantelzorg hebben de definitieve begroting niet gehaald.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.