Rob Wijnberg bij Studium Generale

| Ditta op den Dries

Hij wil 'een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag' bieden met zijn internetkrant De Correspondent. Hij wil het anders doen dan de media die ons wereldbeeld vervormen. Hoe? Dat vertelt hij vanavond op de UT.

Hij wil het nieuws van context voorzien, zodat we meer inzicht krijgen in de wereld waarin we leven. Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van NRC Next en initiatiefnemer van de nieuwe internetkrant De Correspondent, komt vanavond in de Vrijhof vertellen over deze missie.

De Correspondent is sinds begin oktober actief, heeft inmiddels meer dan 20.000 betalende leden en wordt op de gelijknamige website ‘een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag’ genoemd.

In zijn boek De Nieuwsfabriek constateert filosoof Wijnberg dat de media ons wereldbeeld vervormen. De talkshows, het acht uur-journaal, nu.nl; ze schotelen ons vermakelijke, spectaculaire en aandachttrekkende berichten voor, maar vertroebelen daarmee ons wereldbeeld. Hij analyseert die mechanismen en laat zien hoe hij dat anders doet.

De lezing van Wijnberg, een co-productie van Studium Generale en UT Nieuws, begint vanavond om 19.30 uur in zaal Agora.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.