Sportclubs hebben weer eigen belangenbehartiger

| Paul de Kuyper

De Sportraad is (al even) dood, leve de Sportkoepel UT. Nadat vorig jaar het doek viel voor de belangenbehartiger van de sportverenigingen, hebben die clubs sinds deze week een nieuwe vertegenwoordiger.

Photo by: Arjan Reef

De sportverenigingen van de UT hebben weer een vertegenwoordigend orgaan. Afgelopen maandagavond werd de Stichting Sportkoepel UT opgericht. Belangrijkste taak van deze opvolger van de vorig jaar opgeheven Sportraad wordt een eerlijke subsidieverdeling maken voor de aangesloten clubs.

De nieuwe sportkoepel heeft gekozen voor een stichtingsbestuur met vier studenten die parttime voor het dagelijks bestuur van de koepel zullen werken. Bij de oprichtingsvergadering in de Vrijhof waren vertegenwoordigers van 23 van de 37 UT-sportverenigingen aanwezig. Volgens de nieuwe koepelvoorzitter Micha van Hees misten de sportclubs het afgelopen jaar een belangenbehartiger. ‘De Student Union moest zonder Sportraad gewoon door met haar werk, zoals het verdelen van de subsidies, maar staat eigenlijk te ver af van de verenigingen. Zij kan geen maatwerk leveren.’

De hoofdtaak van de Sportkoepel UT wordt het opstellen van een verdeling voor de sportsubsidies. Een dergelijk model is altijd onderwerp van discussie en zal dat volgens Van Hees ook blijven. Hij is er echter van overtuigd dat als alle sportverenigingen betrokken zijn bij het maken van een model, de subsidies eerlijker zullen worden verdeeld.

De voorganger van de Sportkoepel UT is de Sportraad. Dat orgaan vertegenwoordigde jarenlang de belangen van de sportverenigingen bij de Student Union, de partij die de subsidies verstrekt. Tot vorig jaar oktober. Toen er geen nieuwe bestuurders werden gevonden, viel het doek voor de belangenbehartiger. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.