Advanced Grant voor onderzoek naar Optical Ultra Sensor

| HOP, Petra Vissers

Van de 284 advanced grants die Europa in 2013 toekent – goed voor 660 miljoen euro – gaan er maar liefst 29 naar Nederlandse onderzoeksinstituten.Bij de UT haalde onderzoeker Markus Pollnau van de vakgroep Integrated Optical Micro Systems (IOMS) een grant binnen.

Markus Pollnau, onderzoeker bij de vakgroep Integrated Optical Micro Systems (IOMS), ontving afgelopen vrijdag een ERC Advanced Grant van de Europese Research Council (ERC).De subsidie wordt toegekend aan excellente onderzoekers voor grensverleggend onderzoek en bedraagt per project 2,5 miljoen euro. Pollnau ontvangt het bedrag voor zijn onderzoek naar Optical Ultra Sensor.

Nederland is deze ronde succesvol geweestin het binnenslepen van Europees onderzoeksgeld: meer dan één op de tien Europese beurzen voor topwetenschappers komt deze kant op. De bedragen kunnen oplopen tot maximaal 3,5 miljoen. Van de 284 advanced grants die Europa in 2013 toekent – goed voor 660 miljoen euro – gaan er maar liefst 29 naar Nederlandse onderzoeksinstituten. Dat is meer dan tien procent, een nóg betere score dan vorig jaar. Nederland vaart al jaren wel bij het Europese onderzoekprogramma. Topwetenschappers krijgen structureel meer geld dan we als land in het programma investeren.

Vijf advanced grants gaan naar de Universiteit Utrecht, die er vorig jaar twee kreeg. De Radboud Universiteit Nijmegen krijgt er vier, en de Universiteit van Amsterdam drie. Vier van de beurzen gaan naar voorstellen van buitenlandse onderzoekers die in Nederland werken. Omgekeerd zijn er ook vier Nederlanders die hun onderzoek in het buitenland doen. In absolute aantallen ontvangen alleen Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk meer Europees geld.

De beurzen zijn bestemd voor de meest ervaren wetenschappers, die er baanbrekend onderzoek mee kunnen verrichten. Bij het beoordelen van aanvragen let de Europese Onderzoeksraad niet zozeer op de mogelijke praktische toepassingen van het onderzoek, maar vooral op de klasse van de wetenschapper en diens voorstel.

Advanced grants per instelling

Universiteit Utrecht

5

Radboud Universiteit Nijmegen

4

Universiteit van Amsterdam

3

Erasmus Medisch Centrum

2

VU Medisch Centrum

2

KNAW

2

TU Delft

2

Technische Universiteit Eindhoven

2

AMC

2

Universiteit Twente

1

Universiteit Leiden

1

St. Astronomisch Onderzoek Nederland

1

St. voor Fundamenteel Onderzoek der Materie

1

St. Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek

1

Totaal

29

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.