Utrechtse faculteit houdt schakeltraject goedkoop

| Redactie

De Utrechtse faculteit sociale wetenschappen heeft een creatieve oplossing gevonden voor de bezuinigingen op premasters die het vorige kabinet doorvoerde. Een compleet schakeljaar wordt daardoor goedkoper dan bij andere universiteiten.

Voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra besloot in de zomer van 2011 dat een schakeljaar tegen het lage wettelijke collegegeld maximaal dertig studiepunten mag bevatten. Premasters die langer dan een half jaar duren, vat hij op als tweede studie en die bekostigt de overheid niet. Instellingen mogen er een hoger collegegeld voor vragen.

De faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht heeft daarom besloten het traject in tweeën te knippen, schrijft het digitale universiteitsblad DUB. De officiële premasters duren vanaf 2013 een half jaar (dertig ects), maar om toegelaten te worden moeten schakelaars eerst verplicht drie cursussen volgen als contractstudent. Deze omvatten 22,5 ects.

Op deze manier blijft het schakeltraject op niveau en betalen premasterstudenten voor het hele jaar 2630 euro. Het instellingscollegegeld bedraagt bij de faculteit sociale wetenschappen vijftienduizend euro. "Het zou daarom niet in mij opkomen om studenten een premaster van een jaar aan te bieden”, zegt bestuurder Theo Wubbels in een nadere toelichting.

Veel universiteiten hebben er vanwege de nieuwe wetgeving voor gekozen de schakeltrajecten van zestig ects terug te brengen naar dertig. Ook het bestuur van de Universiteit Utrecht wil zo veel mogelijk opleidingen halveren.

Maar dat is voor de faculteit sociale wetenschappen geen optie, zegt Wubbels. “Een programma van dertig studiepunten biedt geen goede voorbereiding op de master.” In de nieuwe constructie worden struikelvakken als academische vaardigheden en statistiek binnen het contractonderwijs aangeboden en draait het in de formele premaster om de inhoudelijke kennis. “Op deze manier weten we zeker dat iedereen die aan de premaster begint, geschikt is voor onze masteropleidingen.”

HOP, Petra Vissers

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.