Via PRO BONO bundelen de UT en Saxion hun ervaringen op het gebied van burgerwetenschap, ofwel citizen science. Dat doen ze met name op het gebied van gezondheid, sociale cohesie en duurzaamheid. Mede door de toegekende financiering kan het netwerk in de hele regio uitbreiden. Ook kunnen er meer leergemeenschappen opgezet worden waar burgers, onderzoekers en beleidsmakers samenwerken en leidt de investering tot een structurele kwaliteitsverbetering van citizen science.
Uitdagingen
Met het initiatief wil de UT wetenschap verbinden met de samenleving. Onderzoekers van alle UT-faculteiten die zich bezighouden met citizen science nemen deel aan het initiatief. Andere betrokken partijen zijn onder andere de provincie Overijssel, gemeente Enschede, Tetem en Twentse Noabers.
PRO BONO richt zich op samenwerking tussen wetenschap, beleid en samenleving. Burgers in Oost-Nederland, met name in de regio's Twente en de Achterhoek, worden geconfronteerd met complexe, maatschappelijke uitdagingen die vragen om een gezamenlijke aanpak. Bij burgerwetenschap staan de ervaringen en kennis van burgers centraal. Onderzoek is zo transparant en open mogelijk.