LSVb: Digitalisering vergroot ongelijkheid

| Redactie

Toenemende digitalisering werkt ongelijkheid in de hand. Het kan de onderwijskwaliteit verbeteren, maar maakt het ontoegankelijker voor studenten die het niet breed hebben. Daarvoor waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond LSVb in een rapport dat deze week verscheen.

In hun ‘Digitaliseringsgids 2025’ bekijkt de LSVb de digitalisering in het hoger onderwijs vanuit verschillende hoeken: kunstmatige intelligentie, privacy, betaalbaarheid en afhankelijkheid van big tech als Microsoft en Google.

De kloof wordt groter

Digitalisering maakt veel makkelijker en voor de meeste studenten toegankelijker, maar ook duurder. Veel hogere onderwijsinstellingen hebben bijvoorbeeld steeds minder algemeen beschikbare computers.

‘Er wordt maar zo vanuit gegaan dat studenten zelf steeds dure digitale middelen als laptops en software kunnen aanschaffen,’ stelt LSVb-voorzitter Maaike Krom. ‘Voor sommige studenten is dat moeilijk. Met deze gids willen we hogescholen en universiteiten hiervan bewust maken.’

Daarnaast is er een groeiende kloof in digitale vaardigheden onder studenten en zelfvertrouwen daarin. De studentenbond meldt nu al ongelijkheid in studiesucces als gevolg daarvan. Daarom moet er meer aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs komen, vinden ze.

Privacy van studenten

Ook wijst de digitaliseringsgids op het feit dat instellingen steeds meer persoonsgegevens van studenten verzamelen. Hoewel dat vaak anoniem gebeurt, heeft een grote groep studenten het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden. Dat zorgt voor stress.

Bovendien gebruiken instellingen steeds vaker AI om die gegevens te analyseren. De studentenbond maakt zich zorgen over transparantie. ‘Het is ondoorzichtig hoe algoritmes aan hun uitkomsten komen. Dat kan leiden tot beleid dat onbedoeld discrimineert,’ vindt Krom. ‘En we zien dat bestuurders zich blindstaren op cijfers en statistieken in hun besluitvorming. Problemen die niet in cijfers zijn uit te drukken worden niet aangepakt.’

Student centraal

De studentenbond wil dat het hoger onderwijs studenten structureel bij digitaliseringsvraagstukken betrekt. Daarin speelt de landelijke politiek ook een belangrijke rol, volgens de LSVb: door studenten financieel beter te ondersteunen wordt het onderwijs toegankelijker voor iedereen. ‘Iedere student moet profijt hebben van verbeteringen binnen het onderwijs, niet alleen degene met de nieuwste laptop en de minste privacybezwaren,’ sluit Krom af.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.